5. Oktobra 2021.

Brnabić: Za sada bez novih mjera

Big Portal

Obraćajući se medijima nakon sjednice Kriznog štaba, premijerka je navela da je Medicinski dio Kriznog štaba zahtijevao da se usvoje mnogo restriktivnije mjere nego što trenutno postoje.

  • Medicinski dio Kriznog štaba je zahtijevao da uvedemo najmanje deset dana mjere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lijekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih djelatnosti i ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica – objasnila je premijerka.

Podvukli su da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi.

  • I dalje smatram da bi ove mjere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele do toga da stane imunizacija – kaže Brnabićeva i dodaje da imunizacija sada ide, jer su ljudi shvatili ličnu odgovornost.

Što se tiče epidemijske situacije, ističe da djeluje da situacija stagnira i polako padaju brojke.

  • Ono što je pozitivno u svemu ovom negativnom je što se smanjuje razlika u broju hospitalizoavih i otpuštenih. Ta razlika je danas bila 100. Djeluje da se stabilizuje stvar, ali vidjećemo u narednim danima kako to ide – kaže Brnabićeva.

Kada je riječ o vakcinaciji, kaže da 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanog punoljetnog stanovništva, devet je oko 50 odsto i četiri imaju manje od 30 odsto vakcinisanih.

Do 30 godina starosti imamo 22,7 odsto vakicnisanih.

  • Јako loše, ali to je ono na čemu moramo zajedno da radimo – poručuje Brnabićeva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare