Brnabić: "Sramota. Ova odluka je sve promenila" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brnabić: “Sramota. Ova odluka je sve promenila”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka EU o sanckijama, a na insistiranje Hrvatske, sramotna, kao i da je ona “sve promenila”.

Kako je istakla, predsednik će na samitu u Pragu biti “sam protiv svih”.

“Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je insistirala Hrvatska. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji ima jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske izuzmu Srbiju. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona”, kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla da “ovo više nikakve veze nema sa aršinima”.

“Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji. Sačekaćemo povratak predsednika, kao i njegovo obraćanje u subotu i na osnovu ovoga ćemo morati da donosimo neke strateške odluke i pravimo strateške promene. Još jedna važna stvar je to što je ovo pokazalo da sve ono što EU zamera Rusiji – da su nepouzdani partner, da koriste energente… sve su to oni uradili nama. Hrvatska je iskoristila sve to u političke svrhe, iskoristila što Janaf ide prek njihove teritorije i EU im je sve to dozvolila”, rekla je premijerka.

Kako je dodala, ova odluka je doneta direktno na uštrb kvaliteta života građana Srbije.

“Ovo će nas koštati stotine miliona evra, na svu muku koju imamo u ovom trenutku. Juče je Vol strit žurnal objavio podatak da je samo u provj polovini godine 250.000 kompanija u Britaniji propalo, što zbog inflacije, što zbog smanjene potražnje. U takvim trenucima, kad imate takvu situaciju u velikoj ekonomiji kao što je britanska, da uradite ovo Srbiji, koja se godinama bori da napreduje, da pokaže da je stabilan partner EU, da pomaže drugima u regionu…”, rekla je premijerka.

Kako je istakla, Srbija je u jako specifičnoj poziciji.

Od ukupne nafte koju Srbija koristi, 50 odsto je ruska nafta koja dolazi preko Janafa.

“Ova odluka je sve promenila, bukvalno sve”, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da su sve druge zemlje, na koje je ovaj osmi paket sankcija Rusiji mogao da utiče negativno, izuzete iz sankcija, sem Srbije.

“Mi nemamo alternativni naftovod. To je naftovod koji su gradili naši roditelji, naše babe i dede. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, Hrvatska koristi energetiku kao političko oružje, a EU je to omogućila. NIS može da vam pokaže prepiske, koje sam ja lično videla, gde se garantuje snabdevanje naše zemlje naftom preko Janafa”, rekla je Brnabić.

Kako je navela, Bugarska može da koristi rusku naftu, a Srbija ne može.

“Mislim da svi naši građani dosad znaju da se Aleksandar Vučić uvek bori i traži alternativu. Mi smo se spremali, ali kako god da okrenete, mi ne možemo da nađemo jefitniju naftu od ove. Da će nas koštati – hoće, to će trpeti i plaćati naša ekonomija, naši građani”, rekla je premijerka.

Danas objavljeno

Snouden dobio ruski pasoš

M.

“Amerika zaradila bogatstvo na konfliktu u Ukrajini”

M.

Dva lica prevarom pribavila korist od 170.000 maraka

M.

Ostavite komentar