Brnabić o presudi Evropskog suda: Za sada nema razloga da vakcinacija bude obavezna u Srbiji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brnabić o presudi Evropskog suda: Za sada nema razloga da vakcinacija bude obavezna u Srbiji

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za sada ne postoji nijedan razlog da država Srbija razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona.

Upitana da komentariše današnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je naveo da je obavezna vakcinacija legalna, Brnabićeva je rekla da je interesovanje u Srbiji za vakcinaciju protiv virusa korona odlično i mnogo bolje nego u nekim evropskim, naprednijim društvima.

Brnabićeva je istakla da građani Srbije ne vjeruju u teoriju zavjere, već u medicinu, nauku i nacionalni zdravstveni sistem, te da joj se čini da srpsko društvo dobija bitku protiv virusa korona.

– Za sada ne postoji baš nijedan razglog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije, pogotovo što imamo između 10.000 i 12.0000 svakodnevno prijavljenih preko e-uprave, a sa druge je veliki broj ljudi koji dolaze na punktove za vakcinaciju bez prijave – rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donijeta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece. “Cilj mora da bude da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada”, navodi se u presudi.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv virusa korona, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla da ima implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su je dosad odbijali, prenio je RTL.

Danas objavljeno

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Saobraćajna nesreća kod Laktaša: Biciklista zbrinut u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar