12. Novembra 2021.

Brnabić: Insistiraćemo na zaštiti svetske baštine, to je ključno za srpsko nasleđe na KiM

Big Portal

Ana Brnabić je rekla da sada, više nego ikada, svi treba da budu posvećeni izgradnji dijaloga između različitih kultura i nacija, kao i izgradnji mirnijeg i održivijeg globalnog društva.

“U ovim neizvesnim vremenima kada kovid 19 nastavlja da neizmerno menja naše živote, Unesko se otporno prilagođavao okolnostima. Organizacija je nastavila svoj posvećen rad povezujući zemlje članice Ujedinjenih nacija u oblastima obrazovanja, kulture i nauke. Vođstvo generalne direktorke Odri Azule daje poseban doprinos organizaciji”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je Unesko među retkim organizacijama koje su brzo pronašle inovativne načine da održe svoj rad na unapređenju saradnje, pridržavajući se svih principa međunarodnog prava kojima je, kako je naglasila, Srbija duboko posvećena.

“Srbija je ponosna na nasleđe Uneska, a posebno ćemo nastaviti da insistiramo na zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine kroz Uneskovu Listu svetske baštine u opasnosti, jer je to ključno za zaštitu kulturne baštine Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji”, naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da će Srbija ostati dosledna u promovisanju depolitizacije ove agencije Ujedinjenih nacija i povezivanju zemalja članica kroz angažovanje mlađih generacija.

“Nadamo se da ćemo do obeležavanja 100. godišnjice Uneska imati još više toga na čemu možemo da budemo zahvalni kao prijatelji i partneri”, rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabićeva je napomenula i da na događaju povodom 75. godišnjice osnivanja Uneska vidi mnoge prijatelje, od kojih su neki prisustvovali i obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu koji je, kako ističe, promovisao multilateralizam i međusobno razumevanje.

Predsednica Vlade Srbije je rekla i da se nada da će stalna izaslanica Srbije pri Unesku, ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili, biti izabrana za predsednicu Izvršnog odbora Uneska.

Sastanak sa generalnom direktorkom Odri Azule
Ana Brnabić se ranije danas u Parizu sastala sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, koja je posle susreta sa premijerkom ukazala na rešenost Vlade Srbije da se više angažuje u upravljanju tom međunarodnom organizacijom.

Odri Azule je na Tviteru objavila i fotografiju sa Brnabićevom.

“Veliko zadovoljstvo je dočekati premijerku Anu Brnabić. Liderstvo Srbije oličeno je u posvećenosti Vlade da se dublje angažuje u rukovođenju Uneskom i njegovom radu na medijskoj i informacionoj pismenosti”, napisala je Azule.

Brnabićeva je ranije danas, nakon 41. zasedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da je ključna tema i politika Srbije depolitizacija Uneska, što, kako je rekla, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

Bilateralnim susretima sa ministrima kulture, obrazovanja i tolerancije Ujedinjenih Arapskih Emirata – Nourom El Kabi, Huseinom El Hamadijem i šeikom Nahjanom El Nahjanom i grupnim fotografisanjem sa ostalim šefovima država i vlada koji su učestvovali na svečanosti povodom 75 godina od osnivanja Uneska, premijerka Brnabić završila je dvodnevnu posetu Parizu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare