29. Juna 2022.

Brnabić i Abazović razgovarali; Zaključak: Resetovanje i novi list

Big Portal

Abazovića je prethodnom na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dve države. Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka uslediće bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsednika Vlade Crne Gore, a potom i sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

Glavne teme razgovora biće, kako je Tanjugu rečeno ekonomsko i infrastrukturno povrzivanje kao i praktična saradnja.

Abazovića su pored članova kabineta predsednice vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Premijerka Srbije je nakon razgovora s crnogorskim premijerom izjavila da očekuje da će posle ove posete biti resetovani odnosi između Srbije i Crne Gore i da ćemo uću i eru jako dobrih i najboljih odnosa.

“Imali smo jako dobre razgovore, konkrtetne, praktične. Definisali smo stvari koje mogu direktno da utiču na poboljšanje privrednih odnosa. Već 12 godina ne postoji platni promet između nas, ide preko stranih posredničkih banaka i to ne samo da povećava troškove psolovanja već ih čini mnogo komplikovanijim. To je jedna od tema koje mogu da reše naše centralne banke”, kazala je Brnabić.

Tri najvažnije teme su, kako je rekla, hrana, energenti i infrastuturno povezivanje. “Što se hrane tiče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uvek bio jasan, i želim da ponovim tu prouku: dok mi imamo hrane, imaće je i naši prijateji i partneri u regionu”, poručila je Brnabić.

Što se tiče energenata, postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti.

S druge strane, Abazović je rekao da mu je velika čast što je njegova prva poseta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

“Mi smo ovde da okrenemo novi list i da podignemo nase političke i ukupne odnose na najvisi nivo”, poručio je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je istakao da će politika njegove vlade i biti ista i sa drugima u regionu ali da je nepriodno da dve ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

“To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo u ih u korist gradjana Srbije i Crne Gore”, rekao je Abazović.

On je izrazio uverenje da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja važnijeg od odnosa dve zemlje i nema pitanja koje ne moze da se resi ako ima dobre volje. “A vidim da je ima”, istakao je Abazović.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazovic boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbijil, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore planiran je u 10.45 časova, posle koga su predviđene izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, a sastanak sa predsednikom parlamenta Dačićem planiran je za 14.45.

U crnogorskoj delegaciji je potpredsednik vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovicem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novakovic-?urović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović.

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji i izrazio uverenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

“Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem”, rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma “Rosulje”.

Abazović je u ponedeljak rekao da od posete Beogradu, prve u regionu od stupanja na mesto premijera, očekuje da se resetuju odnosi dve zemlje. Naglasio je da dolazi u zemlju “koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu”.

On je kazao da je bio u zvaničnoj poseti Briselu, pa i u SAD kao potpredsednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesovanje javnosti kao poseta Srbiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare