Brnabić: Beograd očekuje formiranje ZSO - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brnabić: Beograd očekuje formiranje ZSO

Srbija očekuje formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kao i punu primjenu Briselskog sporazuma, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić na sastanku u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Brnabićeva je izrazila nezadovoljstvo zbog činjenice da Srbima sa Kosova i Metohije nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu 16. januara, te pozvala Lajčaka i Eskobara da učine sve što je u njihovoj moći da bi Srbima bilo omogućeno glasanje na izborima u Srbiji 3. aprila.

Lajčak je rekao da EU ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvao Srbiju da nastavi da bude posvećena tom procesu, jer je to važno za stabilnost cijelog regiona, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Eskobar je istakao da SAD pažljivo prate ovaj proces i snažno ga podržavaju, te dodao da smatra da dvije strane jedino dijalogom mogu da rješavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.

U odvojenim sastancima sa Eskobarom i Lajčakom razgovarali su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji su ukazali na potrebu da Priština ispuni preuzete obaveze iz dijaloga, posebno kada je riječ o formiranju ZSO.

Selaković je upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region, te naglasio značaj prioritetnog rješavanja pitanja organizovanja predstojećih izbora u Srbiji na području Kosova i Metohije.

Petković je ocijenio da bi nedopuštanje održavanja izbora 3. aprila na Kosovu i Metohiji moglo biti uvod u novu političku krizu, te naveo da su od početka prošle godine do danas zabilježena 142 etnički motivisana incidenta prema Srbima i da se taj negativni trend nastavio.

Izrazio je zabrinutost i zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene odluke, posebno kada je riječ o imovini manastira Visoki Dečani, a prenio je čvrstu opredijeljenost Beograda za nastavak dijaloga, kao i spremnost za razgovore o svim otvorenim pitanjima.

Danas objavljeno

SIPA uhapsila po nalogu Tužilaštva Dragana Šojića

M.

U policijskoj akciji 11 uhapšenih, među njima i pripadnik Granične policije BiH

M.

Veliki broj vjernika na zajedničkoj liturgiji SPC i MPC-OA

M.

Ostavite komentar