Brnabić: Ako neće, kako očekuju da dalje razgovaramo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brnabić: Ako neće, kako očekuju da dalje razgovaramo

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je dijalog Beograda i Prištine najvažnija stvar jer garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Ona je dodala i da je taj dijalog preduslov za bezbednost i prosperitet čitavog regiona.

Brnabić je na TV Pink izjavila da je nažalost nemoguće razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, jer deluje tokom razgovora da on ne vidi svrhu tog dijaloga.

“To je teška situiacija za čitav region i to smo videli na primeru toga što poslednjih skoro godinu dana nemamo nijedan novi dogovor u regionu”, kazala je.

Premijerka ističe da Beograd insistira na implementaciji Briselskog sporazuma, kao i da je osnovno pitanje za nastavak dijaloga formiranje zajednice srpskih opština.

Kako kaže, Beograd je spreman da razgovara i o drugim pitanjima – nestalima, energetskim pitanjima, povratku, problemima, sve većem broju incidenata nad Srbima…

“Ali, prvo i osnovno pitanje je zajednica srpskih opština, jer ako nećete da formirate ZSO, bežite od implementacije Briselskog sporazuma koji je prvi sporazum o normalizaciji. Kako očekujete da razgovaramo o nekom drugom sporazumu, ako nećemo o prvom. Ne verujem da to iko želi jer bi to značilo da se vraćamo na 2012. godinu”, kazala je Brnabić.

Reakcije međunarodne zajednice mlake, bolje da ih nema
Premijerka je ocenila da je bolje bilo da su reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić, koja se posle 22 godine vratila u Đakovicu, u potpunosti izostale, nego što su upućene mlake reakcije.

Kako je navela, te mlake reakcije više vređaju jer da su izostale moglo se pomisliti da još nisu reagovali i da će to tek učiniti.

Brnabić podseća da je slučajeve napada na Srbe na KiM, a posebno slučaj Dragice Gašić, spomenula na sastanku sa Filipom Rikerom. “Te reakcije su toliko mlake da je bolje da ih nema”, kazala je ona i dodala da ne želi da kaže šta je Riker na to rekao, jer Srbija gaji i gradi odnose sa SAD i neke stvari moraju da zadrže za sebe.

Podseća da protiv Dragice Gašić, žene od 59 godina koja se nakon 22 godina sama vratila u Đakovicu, postoje konstantne pretnje, ali i peticija koje su potpisale nevladine organizacije koje bi, ističe, morale da se bore da se oseća bezbedno, da joj nose hleb, mleko, sir, jogurt…

“Civilno društvo na KiM potpisuje peticiju da jedna žena koja ne predstavlja nikakvu opasnost treba da se izbaci. Na taj načcin legalizuju nasilje, umesto da budu balans”, kaže Brnabić i dodaje da je veliki broj tih organizacija potpisnica finansirano od medjunarodnih organizacija.

Međunarodnoj zajednici zamera i to što se ispostavlja da je potpuno u redu to što se na KiM vratilo samo 1,9 odsto Srba. Brnabić ukazuje na to da je teritorija KiM i dalje postkonfliktna zona u svetu gde je najmanje povratnika.

Danas objavljeno

Kurc se povukao: “Bila mi je čast da služim zemlji 10 godina”

M.

Petkoviću ponovo zabranjena posjeta KiM

M.

London šalje svog čovjeka na Balkan

M.

Ostavite komentar