"Britansku politiku su preuzeli politički trolovi" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Britansku politiku su preuzeli politički trolovi”

Da li Britaniju predvode politički trolovi? Svakome ko pogleda stanje na britanskoj političkoj sceni biće oprošteno da postavi to pitanje, piše Luk MekGi.

Nakon što je po nalogu Vrhovnog suda izvučen iz Njujorka, besni Boris Džonson u sredu uveče upao je među zakonodavce u Parlamentu zbog toga što nisu podržali planove oko Bregzita ili odobrili opšte izbore. Čak i po jezivim standardima britanskog parlamenta, animozitet sukoba je bio šokantan, navodi Luk MekGi za CNN.

Džonson je izazivao i provocirao protivnike, osuđujući zakon o Bregzitu bez dogovra kao “čin predaje” i optuživao zakonodavce da žele “izdati” britanske birače koji su želeli da napuste Evropsku uniju. U jednom posebno prilično naprasitom potezu on je odbacio kao “obmanu” zabrinutost poslanice Pole Šerif, koja ga je zamolila da se seti politički motivisanog ubistva Laburističke poslanice, Džo Koks, pre tri godine.

“Kad su trolovi u Parlamentu, kako da prestanemo da ih hranimo”, pitala je opoziciona poslanica Laburista Stela Krisi u brzo zakazanoj raspravi o toksičnosti jezika u četvrtak u Parlamentu.

Obzirom da premijer zna koliko je surovo sećanje na ubistvo Džo Koks ostalo u Parlamentu, šta je, zaboga, mislio? Ves Striting, iz Laburistilke partije, smatra da je to bilo planirano. “Čini se da postoji smišljena i proračunata strategija u ime vlade da se podstaknu tenzije i poveća neprijateljstvo prema članovima parlamenta”, rekao je on za CNN.

Saglasan je i Sem Gimah, koji je nedavno napustio Džonsonovu Konzervativnu stranku u znak protesta zbog njegovih planova za Bregzit.

“To je namerno. U srcu ove vlade ne postoji nijedan projekat. Sve što želi je da napusti EU svim sredstvima.“

To je strategija za koju Džonson i njegov uži krig očigledno misle da deluje.

Njegovi saradnici jednostavno ne veruju da jezik koji Džonson koristi podstiče mržnju prema opozicionim poslanicima, i neće se izviniti zbog toga. Štaviše, veruju da je jezik opravdan. Sam Džonson je odmah odgovorio na kritiku “čina predaje”, rekavši da će nas zakonodavstvo “obavezati da ostanemo u EU mesec za mesecem” i da će “potkopati našu sposobnost da pravilno pregovaramo u Briselu”.

Na papiru ovo zvuči kao odmeren i smiren odgovor. Ali reč “predaja” ima posebne konotacije, posebno kada se „ispljune“ preko Parlamentarne sale. Kao što je istakao bivši vođa laburista Ed Miliband, to implicira da je Velika Britanija u ratu sa Evropom.

“Ali mi nismo u ratu sa Evropom i nismo u ratu jedni s drugima”, rekao je u četvrtak.

Otkako su glasali za Bregzit, podele između onih koji žele da ostanu, onih koji žele da odu sa sporazumom i onih koji žele da odu bez ikakvog dogovra postaju bolne. Neki poslanici, pristalice Bregzita i pojedini mediji osudili su sudije, borce protiv Bregzita i druge još jezivije od onoga što je u sredu uradio Premijer.

Džonson možda nije bio tako eksplicitan, ali vredi upamtiti da je on premijer Velike Britanije i Severne Irske. Kako je Gimah rekao za CNN, “Boris Džonson se ponaša kao učesnik kampanje, a ne kao premijer”.

Vladini izvori ukazuju na reči koje su drugi koristili protiv Džonsona, implicirajući da uvrede teku u oba smera.

I do neke mere imaju smisla. Kao što je u četvrtak rekao predsedavajući Predstavničkog doma Džon Berkau, “atmosfera u sali Parlamenta je gora nego što pamtim u protekle 22 godine”.

Čini se da ova gadost neće uskoro prestati, posebno zato što vlada ne veruje da njeno ponašanje predstavlja gnusnost.

Ipak, izgleda da Džonsonove pristalice nisu smetene. Dakle, da odgovorim na pitanje Stele Krisin – “kako da prestanemo hraniti trolove?” : Dok ne bude dokaza da strategija košta Džonsona podrške u stvarnom svetu, to možda neće biti moguće. Što, imajući u vidu politički zastoj Velike Britanije, znači da bi se stvari mogle postati „pakleno mnogo ružnije“.

Džonson odbacio optužbe da podstiče nasilje

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je danas optužbe da podstiče nasilje optužujući protivnike Bregzita za “predaju” i “izdaju”, rekavši da je jedini način da se smire tenzije, da se prestane sa odlaganjem i napusti Evropska unija.

On je rekao da su društvene tenzije u zemlji uzrokovane neuspehom Britanije da napusti EU više od tri godine nakon glasanja na referendumu, preneo je AP.

“Kada to učinimo, onda će puno vreline i strepnje biti izbačeno iz rasprave ”, rekao je Džonson danas tokom posete bolnici u sklopu dela nezvanične kampanje za izbore, koji će, kako navodi agencija, izgleda uskoro biti održani.

“Uradimo to i onda ćemo svi moći da nastavimo dalje”, rekao je Džonson.

U parlamentu Džonson je više puta podsećao da je laburističu poslanicu Džo Koks, izbo i upucao na smrt nedelju dana pre referenduma o Bregzitu 2016. krajnje desničarski napadač uzvikujući: “Smrt izdajnicima”.

Mnogi britanski poslanici kažu da rutinski primaju pretnje smrću.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar