Britanskoj policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži posjede kraljice Elizabete - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Britanskoj policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži posjede kraljice Elizabete

Britanskoj policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži privatne posjede i nekretnine britanske kraljice Elizabete II u potrazi za ukradenim istorijskim predmetima, nakon što su ministri za nju napravili izuzetak u zakonu koji štiti svjetsku kulturnu baštinu.

Bakingemska palata i vlada odbili su da kažu zašto je 2017. godine bilo neophodno napraviti takav izuzetak i sprečiti policiju da pretraži posede Balmoral i Sendringem, preneo je Gardijan.
Kraljičin portparol odbacio je bilo kakve insinuacije da se ukradeni ili opljačkani predmeti nalaze na privatnim posedima britanske kraljice.
Ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS), koje je kraljici omogućilo izuzetak u zakonu u ovom slučaju, odbilo je da kaže da li je odluka doneta na predlog kraljičinih savetnika ili ministara. DCMS, takođe, drži u tajnosti mejlove koji bi mogli da otkriju zašto je kraljici dat imunitet od ovog zakona.
Međutim, dokumenti do kojih je došao Gardijan na osnovu zakona o slobodi informacija sugerišu da je Ministarstvo pažljivim rečima u zakonu prikrilo od javnosti cilj izuzeća.
Britanski dnevnik tražio je dokumente u okviru istrage o takozvanom kraljičinom pristanku, opskurnom parlamentarnom mehanizmu koji daje monarhu detaljan uvid u zakone koji treba da budu predloženi, uključujući i one koji utiču na javne funkcije, privatnu imovinu i lične interese.
Gardijan je u februaru objavio dokumente koji pokazuju kako je kraljica koristila taj mehanizam da u tajnosti lobira kod ministara da promene nacrt zakona. U jednom slučaju, zakon je izmenjen tako da prikrije neprijatno privatno bogatstvo od javnosti, a na inicijativu njenog privatnog advokata.
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Najveći kruzer na svijetu iz brodogradilišta ide u staro željezo

Vanja A

Zašto Megan Merkl nosi cipele dva broja veće i koliko to ugrožava njeno zdravlje?

Vanja A

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Ostavite komentar