Britansko regulatorno tijelo kaznilo kompanije zbog previsokih cijena lijekova - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Britansko regulatorno tijelo kaznilo kompanije zbog previsokih cijena lijekova

Britansko regulatorno telo objavilo je da je grupi proizvođača lekova izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu nešto većem od 260 miliona funti (360 miliona dolara) zbog previsokih cena hidrokortizona koje su naplaćivali zdravstvenom sistemu

Regulator je kaznio kompanije “Actavis UK”, “Auden Mckenzie”, “Allergan Plc”, “Accord Healthcare”, “Intas Pharmaceuticals”, “Waymade Plc”, “Amdipharm”, “Advanz Pharma” i neke kompanije “Cinvena”.

Najveću novčanu kaznu platiće kompanije “Auden Mckenzieju” i “Actavisu UK”, u iznosu od 221,1 miliona funti.

Pomenute kompanije su državnom zdravstvenom sistemu (NHS) naplaćivale “prekomerno visoke cene” za steroidni hidrokortizon, koji se koristi kao zamenska terapija kada nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno kortizona, objasnio je regulator u četvrtak.

Kompanije su povremeno i kupovale potencijalne konkurente, kako bi sprečile njihov ulazak na zdravstveno tržište. Osim toga, podizale su i cene lekova kao jedini dobavljači i podmićivale su preostale konkurentske kompanije.

“Bilo je to grubo kršenje zakona, kao i naplaćivanje prevelikih troškova NHS-u. Samim tim su se smanjivala sredstva za lečenje pacijenata”, naglasio je izvršni direktor CMA-a Andrea Kosceli.

Pomenute kompanije nisu bile dostupne za komentar na izjavu izvršnog direktora.

Danas objavljeno

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Kako da junetina bude savršeno mekana

Vanja A

Pet pokazatelja da vam je tijelo puno toksina i tri načina da ih se oslobodite

Vanja A

Ostavite komentar