Britansko istraživanje: Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Britansko istraživanje: Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu

Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu nego u vozilu s dizel motorom, pokazala je najnovija britanska analiza. Kompanija CarGurus je u saradnji sa engleskim Univerzitetom Linkoln sačinila studiju koja je proučavala efekte putovanja na pse u dizel automobilu u odnosu na električno vozilo.

 
Dvodnevna analiza obuhvatila je 20 pasa, od kojih je svaki odveden na dva 10-minutna putovanja automobilom, jedno u električnom vozilu, a jedno u dizelašu, preneli su britanski mediji.

Tokom putovanja analizirano je njihovo ponašanje. Studija koju je vodio Danijel Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Univerzitetu u Linkolnu, otkrila je da su psi nemirniji u dizel automobilima u poređenju s električnim vozilima. Takođe je utvrđeno da su znakovi mučnine tokom vožnje električnim automobilima smanjeni.

Analizom je utvrđeno i da nema dokaza koji bi upućivali na to da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa. Psi obuhvaćeni ispitivanjem ležali su otprilike trećinu putovanja u oba automobila, ali u dizel vozilima psi su u proseku 50 posto više puta menjali položaj nego u električnom vozilu.

Ta je razlika verovatno uslovljena promenom nivoa vibracija, kaže studija. Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine, rekao je da rezultati istraživanja jasno pokazuju da su psi opušteniji u električnim vozilima.

Izvor: Euronews

Danas objavljeno

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Zeljka

Kineski Xpeng stiže na evropsko tržište sa električnim modelima P7 i G9

Zeljka

Oglasili prodaju „poršea“ vrijednih 148.000 dolara za 18.000

Zeljka

Ostavite komentar