12. Oktobra 2019.

Britanski proizvođač usisivača ipak neće praviti električni automobil – ne isplati im se

Big Portal

Britanska kompanija Dyson, u vlasništvu inovatora Džejmsa Dajsona, poznata je u svetu tehnologije po svojim usisivačima i kućnim aparatima radikalno drugačijeg dizajna i vrlo dobre funkcionalnosti, ali i po visokim cenama tih proizvoda.

Pre nešto više od dve godine odjeknula je vest da planiraju da do 2020. godine predstave “potpuno drugačiji” električni automobil, a u projekat njegovog razvoja navodno su planirali da ulože čak 2 milijarde funti.

Foto: Dyson promo

Automobil je trebalo da bude radikalnog dizajna i namenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji. Na razvoju vozila je od 2015. radilo oko 500 inženjera, a trebalo je da koristi solid-state baterije koje su osmišljene samo za njega.

Kako se 2020. godina bliži, u Dysonu su shvatili da im ovaj projekat ipak neće doneti očekivane rezultate. Pošto su pokušali pronaći kupca za tehnologiju i koncept, i u tome nisu uspeli, u Dysonu su i službeno odlučili da od svega dignu ruke.

Džejms Dajson je poslao mejl svojim zaposlenima u kojem je objavio da napušta projekat električnog automobila. Iako su, kako kažu, razvili “fantastičan električni automobil”, od cele priče se sada odustaje jer je previše kompleksna i kao takva nije “komercijalno izvodljiva”, odnosno isplativa.

https://twitter.com/Dyson/status/1182321255246188544

Dajson je rekao da će stručnjake koji su radili na ovom projektu pokušati da rasporedi na druge pozicije unutar kompanije.

Ali, nije sve tako crno. Stručnjaci kompanije Dyson nastaviće rad na tehnologiji solid-state baterija koje su razvijali za ovaj automobil, kao i na unapređenju tehnologija senzora, robotike i drugih oblasti u kojima su postigli određeni napredak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare