Britanski premijer objavio nove mjere zbog Omikron varijante - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Britanski premijer objavio nove mjere zbog Omikron varijante

Britanski premijer Borsi Džonson najavio je niz novih mera koje će biti uvedene pošto su u zemlji zabeleženi slučajevi zaraze novom, zabrinjavajućom varijantom virusa korona, nazvanom Omikron.

Svi putnici koji stignu u Veliku Britaniju moraće da rade PCR test na kraju drugog dana po dolasku i da budu u samoizolaciji dok ne dobiju rezultate testiranja.

Sve osobe koje su bile u kontaktu sa onima za koje se sumnja da su zaraženi Omikron sojem moraju u samoizolaciju na 10 dana, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Nošenje maski će ponovo biti obavezno u prodavnicama i u javnom prevozu.

Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) će razmotriti davanje buster doza široj strosnoj grupi, kao i smanjivanje vremenskog razmaka između druge i treće doze.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Džonson je ove nove mere saopštio na konferenciji za novinare u Dauning stritu zajedno sa glavnim naučnim savetnikom vlade Patrikom Valansom i šefom britanske medicinske službe, profesorom Krisom Vitijem.

I pored toga, premijer je zadržao naizgled optimističan stav, izjavivši da će božić biti “znatno bolji” nego prošle godine i da su u pitanju “privremene mere predostrožnosti”.

Ranije je potvrđeno da su zaraženi novom Omikron varijantom otkriveni u Brentvodu, Eseksu i Notingemu.

Zvaničnici kažu da su slučajevi povezani sa putovanjima u južnu Afriku.

Izvor: Danas

Danas objavljeno

U Neumu nastavak pregovora o Izbornom zakonu BiH

M.

Kina oštro poručila Americi: “Moguć vojni sukob”

M.

“Ne provocirajte”

M.

Ostavite komentar