Britanski parlament o izborima, EU o odlaganju Bregzita - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Britanski parlament o izborima, EU o odlaganju Bregzita

Britanski parlament trebalo bi danas da se izjasni o predlogu premijera Borisa Džonsona o raspisivanju vanrednih izbora.

Uoči glasanja, prema anketi agencije Opinium, Džonsonova Konzervativna stranka nalazi se u prednosti od 16 bodova nad opozicionom Laburističkom strankom.

Podrška torijevcima porasla je tri boda u odnosu na prethodnu anketu pre osam dana i iznosila je 40 odsto, dok su laburisti ostali na 24 odsto, prenosi Rojters.

Proevropska Liberalno-demokratska stranka pala je za jedan bod na 15 odsto, dok je Bregzit stranka Najdžela Faraža na 10 odsto.

Džonson, kojeg su č?lanovi stranke izabrali u julu da bi odblokirao zastoj oko Bregzita, predložio je održavanje izbora 12. decembra, nakon što parlament nije podržao sporazum koji je s Briselom postigao o Bregzitu, odnosno o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Poslanici ć‡e glasati u ponedeljak o tome da li ć‡e biti vanrednih izbora, ali već‡ina opozicionih partija je nagovestila da će se uzdržati ili glasati protiv tog poteza, Što znač?i da Džonson verovatno neće dobiti podršku dve treć‡ine poslanika koji su mu potrebni.

Britanija na redovne izbore treba da izađe 2022.

EU o odlaganju Bregzita
S druge strane, zemlje članice Evropske unije se nadaju da će danas postići dogovor o odlaganju Bregzita do 31. januara, dok bi raniji izlazak bio moguć ako bi britanski parlament ratifikovao sporazum o razvodu, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Istovremeno, Gardijan piše da, uprkos prigovorima francuske vlade, dokument koji treba danas da bude dogovoren, nagoveštava da će EU prihvatiti zahtev Britanije za odlaganje.

Britanski premijer nevoljno je prošle nedelje zatražio tromesečno odlaganje Bregzita, do kraja januara 2020, nakon što su poslanici Donjeg doma parlamenta odbacili novi sporazum koji je on postigao s blokom.

Rojters navodi da svako odlaganje Bregzita moraju da prihvate svih 27 zemalja članica, a primedbe Francuske su do sada sprečavale donošenje takve odluke.

Prema najnovijem planu, Britanija bi mogla da izadje iz Unije 1. decembra ili 1. januara, što zavisi od toga kada bi parlament ratifikovao sporazum, u novembru ili decembru. Ukoliko bi Britanija ostala u EU i posle 31. oktobra, evropski blok bi zatražio od Londona da imenuje kandidata za novu Evropsku komisiju, naveli su diplomatski izvori.

B92

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar