Britanski naučnici: Bez dodatnih mjera veliki talas omikrona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Britanski naučnici: Bez dodatnih mjera veliki talas omikrona

Ne budu li preduzete dodatne restriktivne mjere, Velika Britanija će se u januaru suočiti s velikim talasom zaraženih omikronom, objavili su britanski naučnici na osnovu sprovedenih studija i predviđanja, prenosi BBC.

Dr Nik Dejvis sa londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i jedan od glavnih britanskih istraživača, rekao je da se omikron “širi vrlo brzo”, da je “prilično zabrinjavajuća varijanta” i da će vjerovatno biti dominantan oblik virusa u Engleskoj do kraja godine.

U izvještaju uticajne grupe naučnika koja se bavi predviđanjem toka događaja na temelju matematičkih modela, a među njima su i oni koji savjetuju britansku vladu, navodi se da se u Engleskoj trenutno broj zaraženih udvostručuje svaka 2,4 dana.

Britanski stručnjaci su objavili i da bi broj smrtnih ishoda od posljedica ove varijante virusa korona do kraja aprila mogao iznositi između 25.000 i 75.000, u zavisnosti od toga koliko će efikasno djelovati vakcine.

Stručnjaci koji stoje iza studije kažu, međutim, da je još sve prilično neizvjesno kada je u pitanju predviđanje toka događaja.

Oni su naveli da će, u najgorem slučaju, možda biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se spriječila prenatrpanost bolnica.

“Na osnovu onoga što se sada događa, možemo očekivati da će u Velikoj Britaniji doći do velikog talasa širenja omikrona”, rekao je Dejvis.

Istovremeno, on i njegove kolege vjeruju da će velika zainteresovanost stanovništva za buster dozu vakcina vjerovatno ublažiti uticaj širenja omikrona.

Najviše je neizvjesnosti u pogledu toga u kolikoj će mjeri vakcinacija i buster doze uspjeti da spriječe hospitalizaciju stanovništva.

Po ranim studijama koje je na temelju prikupljenih konkretnih podataka sprovela Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva, dvije doze vakcine omogućuju tek ograničenu zaštitu od razvoja simptoma nakon zaraze omikronom, ali je buster doza povećava na 75 posto.

Studija LHSTM-a pretpostavlja da je omikron manje težak oblik virusa korona u odnosu na prethodne varijante ako ste vakcinisani i uzima u obzir “plan B”.

Po najoptimističnijem scenariju, broj svakodnevno hospitalizovanih trebalo bi da bude 40 posto manji u odnosu na onaj iz perioda vrhunca zaraze tokom prošle zime.

Po najpesimističnijem scenariju, mogao bi biti i gotovo dvostruko veći.

U izvještaju se zaključuje da će prema “većini scenarija”, uz aktuelne mjere, u bolnicama biti više hospitalizovanih nego tokom prošle zime.

Izvor: Agencije

Danas objavljeno

Ministar Lučić sproveden u zgradu SIPA, uhapšena još jedna osoba

Vanja A

Pronađen i drugi pilot nakon pada hrvatskog MiG-a

Vanja A

Vlada Srpske: Zahtjev Savjetu ministara za dozvolu izvoza peleta

Vanja A

Ostavite komentar