14. Jula 2022.

Britanski mediji tvrde da Putin može zadati konačan nokaut

Big Portal

Evropa je svjesna posljedica koje bi potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom donio.

Nijedan `Gaspromov` molekul već šest nedjelja ne teče u Evropu naftovodom `Jamal` preko Poljske. Protoci kroz `Sjeverni tok jedan` preko Baltika rade sa 40 odsto kapaciteta od sredine juna, a ove nedjelje protok je zatvoren radi redovnog održavanja. Evropski čelnici se boje da će Kremlj smisliti izgovor da zadrži `Sjeverni tok jedan` zatvorenim i kad se završe radovi 21. jula – sljedećeg alarmantnog datuma za globalnu ekonomiju, navodi ekonomski analitičar britanskog Telegrafa Ambroz Evans-Pričard.

Goldman Saks procjenjuje da se, ako ruski gas prestane da teče, može očekivati pad BDP za 3,2 odsto u Njemačkoj i 4,1 odsto u Italiji.

Zato su već počeli i prvi razgovori o “energetskom spasavanju” Njemačke i Italije, a od drugih članica EU očekivaće se ​​da dijele svoje oskudne rezerve gasa.

Ono o čemu se manje priča jeste šta će se dogoditi ako Putin zaustavi i dostavu nafte, uz gas, a time bi životne troškove za Evropljane učinio – neizdrživim.

Uvriježeno je mišljenje da Putin neće obustaviti izvoz nafte jer je prihod previše vrijedan, više od 700 miliona dolara dnevno, a i zato što bi se time dogodio globalni kolaps, što se čini kao prevelika cijena ako je ruski cilj da napakosti jedino Evropi.

Međutim, stručnjaci banke “Džej-Pi Morgan” veruju da bi Kremlj mogao da bude u ozbiljnom iskušenju da se odluči upravo za taj scenario.

Oni tvrde da bi Rusija mogla privremeno da prepolovi svoju ukupnu proizvodnju – bez da pritom nanese trajnu štetu svojoj infrastrukturi za bušenje nafte ili da pretrpi nepodnošljiv ekonomski udar.

Takav rasplet gurnuo bi cijene nafte na 380 dolara po barelu, što bi paralisalo globalnu ekonomiju.

Zaustavljanje proizvodnje, naravno, bio bi veliki problem i za samu Rusiju. Što duže bušotine ne rade, veća je šteta od pritiska i porasta vode, prije svega u poljima zapadnog Sibira gde se permafrost otapa.

Međutim, “Džej Pi Morgan” smatra da bi Rusija mogla da smanji nekoliko miliona barela dnevno nekoliko mjeseci tako da jednostavno rotira bušotine ili ih modifikuje kako bi smanjila proizvodnju.

Telegraf navodi da ruski fond za nacionalno blagostanje ima 116 milijardi dolara na raspolaganju, a u trezoru spremljenih dodatnih 85 milijardi dolara.

Te dvije stvari su dovoljne da pokriju potpuni gubitak budžetskih prihoda koje donosi izvoz fosilnih goriva za gotovo godinu dana, što je vjerovatno duže nego što su evropska društva navikla na komfor spremna na odricanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare