2. Aprila 2021.

Britanski list: Vučićeva strategija se isplatila

Big Portal

U tekstu pod naslovom “Srbija nadmašuje skoro sve zemlje u EU po vakcinaciji”, ugledni britanski list je ocijenio da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro nosi sa pandemijom, i da se izgleda isplatila njegova spoljnopolitička strategija da ne stavlja “sva jaja u istu korpu”.

List podsjeća da je predsjednik Vučić kupio vakcine u Evropi, Rusiji i Kini, i potpisao ugovore o proizvodnji ruske i kineske vakcine u Srbiji.

Rusija i Kina se sada nadaju da će uz pomoć “politike vakcina potkopati povjerenje u Evropsku uniju”.

Pružajući uvid u proces imunizacije u Srbiji, britanski list navodi da se preko veb sajta vlade, građani Srbije mogu prijaviti za primanje kineske, ruske, zapadne ili bilo koje druge vakcine koja je dostupna, i da kineske vakcine čine otprilike tri četvrtine od ukupno datih vakcina u Srbiji.

“Da biste dobili izuzetno traženu vakcinu Fajzer, možda će vam trebati kontakti, a stranci dobijaju AstraZenecu, vjerovatno zato što je mnogi lokalni stanovnici ne žele”, navodi taj list.

U članku se dodaje i da je do 27. marta oko 20 odsto Srba primilo barem jednu dozu, ali i da je na hiljade građana Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore prešlo granicu kako bi dobili besplatne vakcine u Srbiji.

Ipak, stopa zaraze i smrtnih ishoda ubrzano raste.

“Mnogi Srbi se ne trude da preduzmu mere predostrožnosti”, kaže za taj list Ivan Kostić, hirurg u Čačku, dodajući da je to posebno slučaj sa onima koji su primili prvu dozu vakcine.

Za razliku od drugih mjesta u Evropi, u Srbiji nije bilo dužih zaključavanja, ali zdravstveni sistem je preopterećen, jer srpske bolnice, prema riječima Kostića, imaju za četvrtinu manje osoblja od zapadnoevropskih, dijelom i zbog toga što ih je toliko emigriralo.

Međutim, teorije zavjere, kako piše britanski list, počinju da podrivaju kampanju vakcinacije u Srbiji, a jedno istraživanje je pokazalo da 70 odsto Srba vjeruje u najmanje jednu teoriju zavjere u vezi sa kovidom-19, poput one da je riječ o biološkom oružju ili da ga šire farmaceutske kompanije.

U Zapadnoj Evropi, ta stopa je oko 25 odsto.

Britanski list navodi i da je EU obećala Srbiji sredstva za oporavak, ali još uvek nije donirala nijednu vakcinu.

“U međuvremenu, uspjeh predsjednika Vučića u obezbjeđivanju vakcina na drugim mjestima mu omogućava da se predstavi kao regionalni lider”, zaključuje taj list.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare