Britanska vojska prije 75 godina spasila "Bubu" od propasti - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Britanska vojska prije 75 godina spasila “Bubu” od propasti

Volkswagen obilježava 75 godina od početka serijske proizvodnje legendarnog modela. VW “Buba” je originalno nastala kao predratni nacistički projekat koji je trebalo da omogući motorizaciju širokim narodnim masama, ali je Drugi svjetski rat promijenio prioritete auto-industrije. Nakon kapitulacije Nemačke, britanske okupacione vlasti preuzele su upravljanje kompanijom Volkswagenwerk GmbH.

Fabirka je bila teško oštećenja tokom rata, ali ju je od potpune propasti spasila britanska vojska koja je naručila 20.000 vozila. Tako je rođen Volkswagen Typ 1, mnogo poznatiji kao “Buba”.

Serijska proizvodnja ovog vozila počela je prije 75 godina, 27. decembra 1945. Do kraja te godine napravljeno je 55 automobila, da bi već naredne, 1946. Volkswagen povećao proizvodnju na oko 1.000 vozila mjesečno.

Volkswagen je 1947. formirao prodajnu i servisnu mrežu, a pošto je ispunjena kvota koju su naručile britanske okupacione snage u Njemačkoj, počeo je izvoz “Bube”.

Na mjesto direktora fabrike 1949. dolazi bivši Opelov menadžer, Heinz Nordhof, zahvaljujući kome su proizvodni kapaciteti u narednoj deceniji znatno povećani.

Već 1955, samo deset godina nakon početka proizvodnje, sa fabričke trake sišla je milionita “Buba”.

Ostalo je istorija. “Buba” je postala najprodavaniji automobil na svijetu i držala je dugo tu titulu, sve dok je nije prestigla Toyota Corolla.

Proizvodnja je vremenom proširena i na druge države i kontinente, a posljednji primjerak “Bube” napravljen je 2003. u Meksiku.

Do tada je ukupno proizvedeno 21.529.464 vozila, do čega 15,8 miliona u Nemačkoj.

(B92) Video

Danas objavljeno

Prva vožnja: Toyota Yaris Cross

Zeljka

Test: Mercedes Benz EQA – ulaznica u svijet budućnosti

Vanja A

Opel Astra Sports Tourer njemačka varijanta Peugeota 308 SW

Vanja A

Ostavite komentar