"Britanska vlada nema crvenu liniju za razgovore sa opozicijom o Bregzitu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Britanska vlada nema crvenu liniju za razgovore sa opozicijom o Bregzitu”

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je da Vlada nema “crvenih linija” u razgovoru sa opozicijom o pronalasku rešenja za Bregzit.

“U razgovorima sa opozicionom Laburističkom strankom nema crvenih linija”, rekao je Hamond koji se nalazi u Bukureštu na sastanku ministara finansija EU.

Britanska premijerka Tereza Mej ove nedelje je započela razgovore sa laburistima kako bi pronašla rešenje za Bregzit pošto je parlament tri puta odbacio sporazum o razlazu koji su London i Brisel postigli krajem novembra prošle godine.

Laburisti su sa svoje strane kritikovali Vladu da ne želi kompromis u rešavanju tog pitanja i zatražili više fleksibilnosti.

Razgovori bi danas trebalo da budu nastavljeni.

Britanska premijerka zatražila je juče odlaganje Bregzita do 30. juna u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, koji sa svoje strane predlaže “fleksibilno” odlaganje do 12 meseci.

Tusk je ranije zakazao vanredni samit lidera EU za 10. april na kojem će se razmotriti dalji tok Bregzita.

Bregzit je prvobitno bio predvidjen za 29. mart 2019. tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se otvara procedura izlaska zemlje iz članstva u EU.

Istupanje je potom odloženo do 12. aprila ako London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji.

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar