Britanska provokacija Srbije? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Britanska provokacija Srbije?

Desetak pripadnika britanskog KFOR-a u Goraždevac u ponedeljak došli civilnim automobilima i raspitivali se o situaciji u manastiru Visoki Dečani.

Kako pišu “Novosti”, oni su se među meštanima raspitivali o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani.

I dok građani Goraždevca ponavljaju da ih je pomenuta poseta uznemirila budući da su vezani za ovu svetinju u kojoj se mole ali i koja njima pomaže u opstanku, ističu i da je jasno da je poseta bila provokacija budući da su i pripandici KFOR-a svesni da Srbi u Goraždevcu ne veruju kosovskoj policiji, navode dalje “Večernje novosti”.

“Znaju oni veoma dobro da mi nemamo poverenja u kosovsku policiju, a razlozi za to su brojni. Jer osim brojnih nerešenih pljački i napada na meštane i našu imovinu, kosovska policija do današnjeg dana nije rešila slučaj ubistva dece na reci Bistrici iz avgusta 2003 godine”, kažu meštani koji i dalje ne mogu sasvim da dokuče razlog dolaska britanskih pripadnika KFOR-a. U neverici su, jer ističu, da su za mišljenje oko bezbednosti svetinje na prvom mestu morali kontaktirati eparhiju raško-prizrensku i monahe u svetinji.

“Jasno je da je ova poseta bila provokacija i potvrdila je samo tezu da ni određenim pripandicima KFOR-a ne smemo verovati”, zaključuju sagovornici lista povodom jučerašnje “posete” desetak pripadnika britanskog KFOR-a koji su meštane ispitivali oko situacije vezane za Visoke Dečane, odnosno mogućnost da svetinju obezbeđuje kosovska policija.

Inače, u samom manastiru “Novosti” saznaju da monaštvo niko nije kontaktiralo u vezi sa eventualnim prenosom obezbeđenja svetinje sa KFOR-a na kosovsku policiju.

Iguman manastira, otac Sava Janjić, u izjavi za radio Goraždevac ističe da je svima poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, koji je izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni odluke sopstvenih sudova.

“Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata”, istakao je za radio Goraždevac otac Sava Janjić i dodao da se takve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja.

Danas objavljeno

Jak zemljotres u Japanu, desetine povređenih

M.

Požar u Mumbaju: Šest osoba stradalo, 15 povrijeđeno

M.

Munjevito širenje omikrona poziva na oprez

M.

Ostavite komentar