Britanija i Francuska na putu Italije i Španije? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Britanija i Francuska na putu Italije i Španije?

Statistika pokazuje da Velika Britanija i Francuska gotovo u korak prate zastrašujući put koji su Italija i Španija već prošle, izvještava britanski “Sky news”.

Sa 47.806 zaraženih i 5.000 preminulih, Britanija se trenutno nalazi na osmom mjestu najpogođenijih zemalja na svijetu, ali bi uskoro mogla da postane evropski epicentar.

Naime, prema sadašnjem rastu Britanija bi do kraja nedjelje mogla bi da ima više od 10.000 mrtvih.

“Sky news” je, kako je prenio Blic, objavio grafikon smrtnih slučajeva po zemljama, na kojem se vidi rast stope smrtnosti u najpogođenijim zemljama nakon prijavljenih prvih 100 slučajeva.

Prvih deset dana nakon 100 žrtava, britanska kriva smrtnosti bila je ispod italijanske i španske, što se smatralo ohrabrijućim znakom, ali se onda desio preokret, prenio je sinoć “Blic”.

I baš u trenutku kada su španske i italijanske krive počele da se poravnavaju, britanska je počela strmoglavo da se penje.

Francuska je postala peta zemlja koja je prestigla Kinu po broju oboljelih i treće najveće žarište u Evropi, a zatim je počela da bilježi rokordne brojeve preminulih, navodi “Sky news”.

Stopa smrtnosti je do vikenda skočila za 61 odsto, a rast broja zaraženih za 44.

Trenutno je u zemlji 92. 839 obolelih i 8. 078 preminulih.

Razlog za tako drastičan skok je posebno zabrinjavajući.

Francuska je od prošle nedjelje počela da u zvaničnu statistiku ubraja i slučajeve iz staračkih domova, a upravo je ulazak virusa u staračke domove u Italiji i Španiji bio jedan od glavnih uzroka koji su doveli do katastrofe.

Prema zvaničnim podacima od petka, u staračkim domovima širom Francuske bilo je 17.827 zaraženih, a danas je taj broj još veći.

Francuska je krajem januara bila prva evropska zemlja koja je prijavila prisustvo virusa korona unutar svojih granica.

Kako je italijnsko žarište raslo, činilo se da je situacija u Francuskoj pod kontrolom, sve do sredine prošlog mjeseca kada je naglo eskalirala, dodaje “Sky news”.

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar