10. Novembra 2020.

Britanija i EU dogovorile primjenu sankcija za BiH

Big Portal

Pojašnjenja radi, dogovor se odnosi na sporazum nakon završetka prelaznog perioda usljed Brexita, koji će stupiti na snagu od januara naredne godine. Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU krajem januara ove godine, a do prestanka važenja tranzitnog perioda Britanija se drži svih evropskih normi i regulacija.

Da bi regulisale međusobne odnose, dvije strane treba ili da sklope opšti sporazum, ili da se parcijalno dogovaraju o svakoj pojedinačnoj oblasti.

“Ovim odlukama će 31. decembra 2020. prestati da važi evropski režim sankcija i počeće se s primjenom britanskih regulacija”, navedeno je. Osim za BiH, Vlada Britanije je usvojila režim eventualnih sankcija i za druge zemlje za koje je EU usvojila mehanizme uvođenja sankcija.

EU je 2011. godine usvojila mehanizam sankcija za funkcionere koji bi eventualno kršili Dejtonski sporazum ili na drugi način ometali proces pomirenja, a Britanija je, kao članica EU, automatski primjenjivala ove odredbe. Ovim će se nastaviti primjena sporazuma i nakon isteka prelaznog perioda usljed Brexita.

Na sajtu britanske vlade ističu da se radi o propisu EU Exit Reg. 2020, koji će ovom odlukom biti poštovan i prihvaćen i od strane Vlade Britanije.

“Ovim regulacijama se mogu uvesti finansijske ili imigracione sankcije u svrhu promovisanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodnog i ustavnog poretka BiH, promovisanja mira, stabilnosti i bezbjednosti BiH, kao i u svrhu ohrabrivanja svih da poštuju Opšti okvirni sporazum za mir u BiH”, navedeno je na sajtu britanske vlade.

Dodaju da bi sankcije važile na svim teritorijama pod jurisdikcijom Vlade Britanije, a morali bi ih poštovati svi britanski državljani bilo gdje u svijetu.

“Ova regulativa uvodi krivičnu odgovornost u slučaju pokušaja izbjegavanja primjene sankcija, kao i podsticanje pomaganja izbjegavanja sankcija. Regulativa takođe određuje modele za suđenje i sankcije u slučaju da dođe do utvrđivanja krivične odgovornosti”, naglašeno je.

Član 1 odluke EU o mogućnosti uvođenja sankcija predviđa da zemlje članice mogu preduzeti sve potrebne mjere protiv osoba koje “potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodno osoblje u BiH”. Osim toga, mjere se mogu usvojiti protiv onih koji “ozbiljno prijete bezbjednosnoj situaciji u BiH, i koji potkopavaju Parisko-dejtonski okvirni sporazum za mir i sve njegove anekse, uključujući i mjere koje su donesene radi implementacije pomenutog sporazuma”.

Sankcije bi mogle uključiti zabranu putovanja i zamrzavanje ekonomskih resursa na teritoriji zemalja članica EU.

“Kako bi efekat restriktivnih mjera navedenih u ovoj odluci bio maksimalno iskorišten, EU će ohrabriti i treće države da usvoje slične mjere”, navedeno je u članu V pomenute odluke.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare