Britanci zaplijenili 104 kg zlata u vrijednosti 4,5 miliona evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Britanci zaplijenili 104 kg zlata u vrijednosti 4,5 miliona evra

Zlato teško oko 104 kilograma putovalo je u Švajcarsku s Kajmanskih ostrva kada su ga zaplijenili službenici Nacionalne agencije za kriminal Velike Britanije. Procijenjena vrijednost zlata iznosi oko 4,5 miliona evra, a sumnja se da je povezano s južnoameričkim narko kartelom.

Zlato je prvobitno bilo transportovano na Kajmanska ostrva iz Venecuele privatnim avionom. Ova velika pošiljka je zaplijenjena prošlog mjeseca, a sudije su sada dozvolile državnim organima da ga trajno zadrže pozivajući se na tamošnji zakon o prihodima od kriminala.

Lokalne vlasti sada rade na identifikaciji odakle je izvorno došlo zlato. Naime, značajan dio ovog plemenitog metala je zaplijenjen u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

“Mi vjerujemo da je ova pošiljka povezana s narko kartelima koji djeluju iz Južne Amerike. U saradnji s partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspjeli zaustaviti njegovo daljnje kretanje”, rekao je Steve McIntyre iz Aerodroma Heathrow, gdje je i pronađeno zlato.

On je naglasio da se poslovni model mnogih organiziranih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vrijedna roba prebacuje preko granica, kako bi se finansiralo daljnje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

“Oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gdje ih najviše boli, po džepu. Ovo je bila značajna zapljena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju s partnerima za provedbu zakona, kako u zemlji tako i u inozemstvu, u borbi protiv organiziranog kriminala”, dodao je on.

Danas objavljeno

Nekoliko načina kako dobro oprati višekratnu bocu za vodu

Vanja A

Margo Robi učesnica nasilnog incidenta

Vanja A

Kako se riješiti dosadnih smrdibuba prirodnim putem?

Zeljka

Ostavite komentar