Britanci uvode "potapajuće" punjače za električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Britanci uvode “potapajuće” punjače za električne automobile

Novi tip punjača, koji se spušta ispod asfaltne površine, trenutno je na probi u Oksfordu.

Statistički podaci pokazuju da vlasnici vozila u 43 odsto britanskih domaćinstava, što je ekvivalentno broju od oko 8 miliona automobila, nemaju mogućnost da svoje četvorotočkaše parkiraju direktno pored objekta u kome stanuju.

Za one među njima koji poseduju (ili će tek kupiti) električni automobil, javlja se problem punjenja baterija tokom noći.

Naime, vlasnici automobila na struju koji žive u kućama sa garažom ili prilaznim putem imaju mogućnost da noću dopune svoja vozila na sopstvenim punjačima, dok ostali to ne mogu – osim ako ne razvlače kablove iz svojih stanova do parking mesta na ulici, što priznaćete nije baš najbolje rešenje.

Britanski Urban Electric došao je na ideju da i ovim vlasnicima omogući sopstvene punjače koji bi se nalazili na ulici, ali bi danju bili spušteni ispod površine asfalta (poput “potapajućih” stubića u pešačkim zonama), kako ne bi smetali pešacima, majkama sa malom decom u kolicima ili invalidima.

Ovi punjači su trenutno u probnoj fazi u Oksfordu, a kako se navodi snaga im je 7 kW i mogu da se ugrade gotovo na bilo kojoj javnoj uličnoj površini.

Punjač se podiže i aktivira putem aplikacije za smartfon, a opremljen je senzorima koji mu dozvoljavaju da se izvuče iz trotoara samo ako iznad njega nema fizičke prepreke.

Danas objavljeno

Top 10 modela kojima je vrednost pala za dve trećine u tri godine

Zeljka

Bugatti La Voiture Noire krajem mjeseca

Zeljka

Kako zaštititi motocikl od krađe?

Zeljka

Ostavite komentar