Britanci uvode "potapajuće" punjače za električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Britanci uvode “potapajuće” punjače za električne automobile

Novi tip punjača, koji se spušta ispod asfaltne površine, trenutno je na probi u Oksfordu.

Statistički podaci pokazuju da vlasnici vozila u 43 odsto britanskih domaćinstava, što je ekvivalentno broju od oko 8 miliona automobila, nemaju mogućnost da svoje četvorotočkaše parkiraju direktno pored objekta u kome stanuju.

Za one među njima koji poseduju (ili će tek kupiti) električni automobil, javlja se problem punjenja baterija tokom noći.

Naime, vlasnici automobila na struju koji žive u kućama sa garažom ili prilaznim putem imaju mogućnost da noću dopune svoja vozila na sopstvenim punjačima, dok ostali to ne mogu – osim ako ne razvlače kablove iz svojih stanova do parking mesta na ulici, što priznaćete nije baš najbolje rešenje.

Britanski Urban Electric došao je na ideju da i ovim vlasnicima omogući sopstvene punjače koji bi se nalazili na ulici, ali bi danju bili spušteni ispod površine asfalta (poput “potapajućih” stubića u pešačkim zonama), kako ne bi smetali pešacima, majkama sa malom decom u kolicima ili invalidima.

Ovi punjači su trenutno u probnoj fazi u Oksfordu, a kako se navodi snaga im je 7 kW i mogu da se ugrade gotovo na bilo kojoj javnoj uličnoj površini.

Punjač se podiže i aktivira putem aplikacije za smartfon, a opremljen je senzorima koji mu dozvoljavaju da se izvuče iz trotoara samo ako iznad njega nema fizičke prepreke.

Danas objavljeno

Jaguar bez novih modela do 2025. godine

Zeljka

Segvej slavi 20. rođendan

Zeljka

Šta je bolje zimi – 4×4 pogon sa “all season” gumama ili prednji pogon sa zimskim gumama?

Zeljka

Ostavite komentar