15. Septembra 2021.

Britanci pokreću najveće probno testiranje krvi na 50 tipova raka

Big Portal

Test Galeri, koji je razvila kalifornijska kompanija Grail Inc., biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kolikoj je meri uspešan u sklopu nasumičnog kontrolnog ispitivanja.

Testiranje će se sprovesti na osobama u dobi od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma, gde će im se u sledeće tri godine redovno jednom godišnje obavljati ispitivanje krvi.

Rano otkrivanje može spasiti mnoge živote

Testom Galeri će se proučavati DNA u krvi da bi se utvrdilo odakle potiče deo iz ćelija raka.

DNA iz ćelija raka razlikuje se od DNA zdravih ćelija.

NHS England se nada da će ovaj krvni test biti veoma koristan u prepoznavanju onih vrsta raka koje je trenutno vrlo teško rano dijagnostifikovati i lečiti, a zna se da ranije postavljanje dijagnoze raka rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlječivim vrstama raka, poput raka jajnika i grla, što može da spasi mnoge živote.

“Moramo pažljivo da proučimo rezultate testa Galeri da bismo saznali da li tako znatno možeda se smanji broj onih kod kojih se kasnije dijagnostifikuje karcinom.Test bi mogao potpuno da promeni postupak ranog otkrivanja raka. Jako smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje”, rekao je Peter Sasieni, profesor prevencije raka na londonskom King's Koledžu.

Rak pluća daleko je najčešći uzrok smrtnih ishoda od posledica raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petinu svih smrtnih slučajeva od raka.

Karcinomi pluća, creva, prostate i dojke odgovorni su za 45 odsto smrtnih slučajeva od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, podaci su NHS-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare