Britanac ne može putovati jer mu je novo prezime previše vulgarno za pasoš - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Britanac ne može putovati jer mu je novo prezime previše vulgarno za pasoš

ŽELITE li putovati u inostranstvo, a zainteresovani ste za promjenu svog imena, možda će vas zanimati greška ovog čovjeka. Nakon što je promijenio ime, Kenny Kennard više ne može putovati – jer njegovo novo prezime je previše uvredljivo da bude ispisano na pasošu, pišu britanski mediji. Naime, 33-godišnjak je iz…

ŽELITE li putovati u inostranstvo, a zainteresovani ste za promjenu svog imena, možda će vas zanimati greška ovog čovjeka.

Nakon što je promijenio ime, Kenny Kennard više ne može putovati – jer njegovo novo prezime je previše uvredljivo da bude ispisano na pasošu, pišu britanski mediji.

Naime, 33-godišnjak je iz šale promijenio svoje prezime u Fu-Kennard prije nekoliko godina, no sad se više ne smije nakon što su mu rekli da ono ne može pisati na putnim dokumentima.

Zaposlenik supermarketa iz Cornwalla u Velikoj Britaniji tri puta se žalio na presudu oko pasoša, no Home Office, britanska vladina agencija, odbila je promijeniti svoju odluku jer bi njegovo prezime “moglo prouzrokovati uvrede”.

“Odlučio sam promijeniti prezime u Fu-Kennard prije nekoliko godina”, rekao je za The Mirror. “Kad sam morao podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu, sve je prošlo u redu pa sam zaključio da neće biti drugačije ni tokom podnošenja zahtjeva za pasoš. Kako sam se prevario.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=121344219154352&set=a.113621223259985&type=3

“Odbili su me jer moje ime može biti uvredljivo ili je vulgarno”, dodao je. Nakon toga se žalio, no odbili su ga i rekli mu da se mora javiti članu parlamenta koji ga predstavlja. Zatim je pisao zastupniku Scottu Mannu, a on mu je odgovorio kako su oni nadležni da odbiju takav zahtjev.

Kennard sad govori kako je šokiran što ljudi ne shvataju šalu i vide je drugačije, a zbog presude kaže da se osjeća kao zatvorenik u vlastitoj zemlji.

Inače, ovo nije prvi put da je 33-godišnjak promijenio ime. Kad je napunio 16, postao je Coco Kenny, no nakon što se priključio vojsci htio je da ga shvataju ozbiljno pa je odabrao ozbiljnije ime. No poslije osam godina vojske odlučio je ponovno promijeniti ime i našaliti se.

“Život je prekratak da bude dosadan”, rekao je.

Prema službenim smjernicama Home Officea, podnosilac zahtjeva za pasoš ne može imati ime koje “može izazvati ogorčenje ili uvredu” ili bi se moglo klasifikovati kao “neprihvatljivo”, uključujući upotrebu “kletvi, seksualno eksplicitnih referenci, neprikladnih vjerskih konotacija…”.

Kennard kaže kako su mu poručili da aplicira za pasoš samo ako promijeni prezime. “Bez pasoša ne mogu na praznike”, rekao je te dodao da voli putovati. “Moje posljednje putovanje bilo je prije oko tri godine u Šri Lanku. No ima još toliko zemalja koje bih želio posjetiti, recimo Kambodžu.”

Dodaje kako neće odustati od svog zahtjeva, no ustrajan je u tome da zadrži svoje prezime. “Ne želim ga opet mijenjati, posebno zato što ograničavaju moju slobodu.

Sviđa mi se Fu-Kennard.”

Danas objavljeno

Iznenađenje: Samanta dobija zamjenu u seriji “Seks i grad”?

Vanja A

Mnoge razočarala: Sofia Vergara optužena za lažiranje cijepljenja

Vanja A

Uspjeo istorijski let helikoptera na Marsu

Vanja A

Ostavite komentar