Brisel za paralelne procese reforme i proširenja EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brisel za paralelne procese reforme i proširenja EU

Predsednici ES, EP i EK pozvali su zemlje članice da ispune obećanje i u oktobru donesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom.

Oni su pozvali i na paralelan proces reformi i širenja EU.

Donald Tusk, David Sasoli, Žan Klod Junker i Ursula fon der Lajen u zajedničkom pismu podsećaju da EU stoji pred strateškim izborom i da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ”test sposobnosti” Unije da gleda u budućnost i ispuni svoja obećanja.

Ako EU želi da održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese, preduzeće korak ka integraciji onih evropskih zemalja koje su izrazile interes i ispunile uslove za pokretanje procesa pridruživanja pomoći će u postizanju toga”, stoji u pismu koje su potpisli predsedavajući najznačajnijih institucija EU.

U pismu se ocenjuje da ne postoji garancija za uspeh i da se na daljim reformama mora naporno raditi jer članstvo u EU neće doći ”preko noći”.

Uporedo s tim, saradnja u EU se mora produbiti kako se uskladila sa proširenjem, a u obostranom interesu građana Evrope i zemalja kandidata”, zaključuju predsednici institucija EU.

Zemlje članice bi na sastanku Saveta EU sredinom oktobra u Luksemburgu trebalo da odlučuju o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Pristupne pregovore sa dve države je preporučila Evropska komisija, a podržao Evropski parlament.

U ovom trenutku jedino se Srbija i Crna Gora iz regiona nalaze u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Završeni protesti građana u Sarajevu: Na potezu su parlamentarci, rok je 1. maj

M.

Slovenija: Petoro preminulo, 860 zaraženo

M.

Švajcarski list: Vučićeva “nesvrstanost” – vakcine sa svih strana

M.

Ostavite komentar