Brisel, trinaest sati razgovarali o 750 miliona evra i nisu se dogovorili - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel, trinaest sati razgovarali o 750 miliona evra i nisu se dogovorili

Lideri EU 27 završili su prvi dan samita u Briselu posvećenom dogovoru o višegodišnjem budžetu EU i fondu za oporavak, ali bez dogovora. Razgovori se nastavljaju danas.

Posle trinaest sati razgovora lideri zemlja članica još nemaju zajednički stav po pitanju veličine i uslova za instrument namenjen oporavku EU od posledica krize kovid-19.

Oni razmatraju predlog Evropske komisije da se EU u narednom periodu zaduži na svetskim tržištima novca do sume ne veće od 750 milijardi evra, od čega će zemljama i regionima EU na raspolagnju biti pozajmice od 250 milijardi evra i grantovi do 500 miljardi evra.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao predstavnik grupe “štedljivih zemalja”, naglašava da se Austrija “jasno protivi” predlogu da se kroz fond za oporavak bespovratno podeli 500 milijardi evra koje će EU zajednički da pozajmi i kasnije vraća do kraja 2058. godine.

“Mi jesmo za solidarnost, ali imamo na umu i interese poreskih obveznika Austrije”, poručio je Kurc.

Kada je reč o uslovima raspodele novca iz fonda za oporavak, holandski premijer Mark Rute odbio je poslednji predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji predviđa višestepeno odlučivanje sa mogućnošću podnošenja žalbe i zahteva da se se o distribuciji novca među zemljma članicama mora odlučivati uz konsenzus svih 27 članica.

Samit se nastavlja u subotu u 11 časova.

RTS

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar