Brisel priprema novi sastanak Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brisel priprema novi sastanak Beograda i Prištine

U Evropskoj službi za spoljne poslove više ne postoji potreba za karantinom, a nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

  • Radimo na održavanju novih sastanaka čije ćemo termine i agendu objaviti naknadno – kaže portparol EU Peter Stano.

Nakon otkazivanja ovonedjeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina uvedenih od strane Evropske službe za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na Kovid 19, čime je osigurano bezbjedno okruženje za rad i sastanke.

U EEAS navode da će termini i agenda sljedeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština mora biti dio sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsjećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine “u dobroj vjeri“ i da “nikada nije poništen niti povučen“.

  • Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primjeni ovog sporazuma – kažu u Briselu.

Ocjena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO “redovno tumači pogrešno“, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

  • Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu – stav je EU.

EU posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paralelno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primjeni svih dogovorenih, a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar