Brisel, pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel, pretresi i privođenja u istrazi o korupciji u Evropskom parlamentu

U okviru istrage o navodnoj korupciji, kriminalnoj organizaciji i pranju novca, belgijska savezna pravosudna policija je izvršila pretres 16 kuća u Briselu, saznaje list Knak iz, kako navodi, dobro obaveštenih izvora. Tu informaciju je, prenosi Knak, potvrdila i kancelarija saveznog tužioca.

Kako navodi Knak, Federalno tužilaštvo od jula istražuje moguću korupciju u Evropskom parlamentu.

“Već nekoliko meseci istražitelji savezne policije sumnjaju da jedna zalivska država pokušava da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. Naročito plaćanjem značajnih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa važnom političkom i/ili strateškom pozicijom u Evropskom parlamentu”, navodi Erik Van Dujs, portparol kancelarije saveznog tužioca.

Savezni tužilac nije želeo da kaže o kojoj je zalivskoj državi reč.

Knak navodi da su iz nekoliko dobro obaveštenih izvora saznali da je reč o Kataru i da se vodi istraga o tome da li je Katar pokušao da utiče na pozicije u Evropskom parlamentu na način koji prevazilazi klasično lobiranje. 

Privedeni su, prema saznanjima medija, bivši evropski socijalistički poslanik, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Prema saznanjima Knaka, od jednog od njih je zaplenjeno skoro 500.000 evra u gotovini.

Van Dujs je rekao da su zaplenjeni mobilni telefoni i računari.

Pres služba Evropskog parlamenta nije htela da komentariše “pravni postupak koji je u toku” i navela da sarađuje sa nacionalnim vlastima kao i uvek. 

Istragu o kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca vodi istražni sudija Mišel Klez, specijalizovan za finansijski kriminal. 

RTS.

Danas objavljeno

U zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo više od 12.000 ljudi

M.

Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji

Vanja A

Ruska ambasada u Britaniji: Ako London isporuči lovce Kijevu slijede vojno-političke posljedice za sve

Vanja A

Ostavite komentar