16. Maja 2021.

Brisel pozvao na momentalni prekid nasilja

Big Portal

U saopštenju je naglašeno da visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj nastavlja da traži načine da podrži deeskalaciju vrlo zabrinjavajuće situacije u regionu, naročito u Gazi i okolini.

Borelj je osudio Hamas i druge grupe koje ispaljuju projektile ka civilnim metama u Izraelu.

On je naglasio da Izrael, iako ima pravo da brani svoje stanovništvo, mora da djeluje proporcionalno i da izbjegne civilne žrtve.

Visoki predstavnik EU pozvao je i na puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbjeđivanje neometanog pružanja humanitarne pomoći onima kojima je to najviše potrebno u Gazi.

Borelj je ponovio i dosljedan stav EU da se mora pronaći način da se prekine proces naseljavanja, rušenja naselja i deložacija u regionu, uključujući u Istočnom Јerusalimu.

  • Prioritet i poruka EU ostaju jasni – nasilje mora da prestane sada! Postoji hitna potreba da se pozabavi uzrocima sukoba u njihovom korjenu i da se pronađe politički put koji će omogućiti povratak pregovorima sa ciljem dostizanja rješenja sa dvije države, zasnovanog na međunarodno usaglašenim parametrima – ističe se u saopštenju EEAS.

U saopštenju je naglašeno i to da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo da žive bezbjedno, kao i pravo na slobodu i demokratiju, te da se stoga moraju okončati konstantni ciklusi nasilja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare