Brisel odobrio početak pregovora sa zemljama regiona o granicama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel odobrio početak pregovora sa zemljama regiona o granicama

Evropski savjet odlučio je danas da odobri početak pregovora sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom radi proširenja sporazuma o saradnji sa evropskom agencijom za kontrolu granica Fronteksom, saopšteno je na internet stranici Savjeta.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan izjavio je da izazovi povezani sa migracijom na zapadnom Balkanu ne počinju na granicama EU i da je saradnja sa partnerima, uključujući kroz razmještanje službenika Fronteksa, ključna za otkrivanje i blokiranje protivzakonite migracije u ranoj fazi.

  • To će ojačati zaštitu naših spoljašnjih granica EU i dati doprinos naporima zemalja zapadnog Balkana u namjeri da spriječe krijumčare da koriste njihove teritorije kao tranzit – rekao je Rakušan.

EU je već zaključila sporazume sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Fronteksa. Međutim, te zemlje su agenciji dozvolile samo zajedničke operacije i razmještanje timova u onim zemljama koje se graniče sa EU. Pregovori su započeti i sa BiH, ali još nije potpisan sličan sporazum.

Sporazumi o kojima se pregovara u novom mandatu Fronteksa omogućiće agenciji da pomogne pomenutim zemljama u kontrolisanju talasa migracija, kao i borbi protiv ilegalne migracije i prekograničnog kriminala.

Pored toga, novi sporazumi omogućiće radnicima Fronteksa da koriste izvršna ovlašćenja, kao što su granične kontrole i registrovanje lica.

Na osnovu pomenutih mandata, Komisija će sada moći da počne pregovore sa četiri zemlje regiona.

Danas objavljeno

Ledena oluja izazvala kolaps – otkazani letovi i teški udesi

M.

Stejt department saopštio da je stav oko ZSO jasan

M.

Amerika se sprema za sukobe?

M.

Ostavite komentar