Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji

Evropska Unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, izjavio je u Briselu evropski zvaničnik, uključen u pripremu sankcija prema Rusiji.

Pre 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Briselu.

Evropski zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU “poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na derogaciju, odnosno, odluku o izuzeću iz zabrane ruske nafte”.

Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima “privilegovaniju poziciju” nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, “imajući u vidu da je reč o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske”.

Novi paket sankcija Rusiji
EU je danas usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije zbog, kako je navedeno, ilegalne aneksije regiona u Ukrajini.

Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i “dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje”.

Danas objavljeno

Završena akcija pljenidbe vina porodice Petrović

M.

Napao djevojku, ona se odbranila kišobranom

Vanja A

STRAVA U SARAJEVU Maloljetnik izbo vršnjaka nožem

Vanja A

Ostavite komentar