Brisel može lakše da kažnjava političare u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Brisel može lakše da kažnjava političare u BiH

Odluka o mogućnosti uvođenja sankcija za političare u BiH produžena je za još jednu godinu, do 31. marta 2022. godine, objavljeno je u službenom listu Evropske unije.

Naime, Vijeće Evropske unije je 2011. godine donijelo Odluku o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Bosni i Hercegovini. Na temelju preispitivanja Odluke odlučeno je da mjere ograničavanja treba produžiti za još godinu dana.

Ekonomista Draško Aćimović objašnjava za Srpskainfo zašto je ova odluka specifična u odnosu na prethodne.

– Ova odluka je specifična po tome da nema potrebe za konsenzusom svih zemalja da bi se na listi našli političari iz BiH, a dovoljna je takozvana kvalifikovana većina ili, pojednostavljeno rečeno, dovoljno je 15 do 17 zemalja da se usaglase – kaže Aćimović.

Sankcije
Dodaje da se nekoliko opcija navodi za moguće sankcije Evropske unije.

– Jedna je da se ujednače EU i sankcije SAD, odnosno da oni koji su sankcionisani od strane SAD budu sankcionisani i od EU. Drugi zahtjev ide u pravcu da se uvedu sankcije političarima koji su odgovorni za kriminal i korupciju, kao i nečinjenje u vrijeme pandemije kovid 19 – rekao je Aćimović.

On ističe da je ove godine izvršeno veliko lobiranje s dvije strane.

– Jedno lobiranje vršeno je od strane političara iz BiH da se ta odluka ne produži, a s druge strane, od niza zemalja da se produži i da se uvedu po prvi put imena na listu – navodi Aćimović.

Neprovedena reforma
Dodaje da je Bosna i Hercegovina imala zacrtane reforme i ciljeve, ali koje nije ostvarila.

– BiH nije ostvarila ništa od zacrtanih reformi koje su dogovorene sa EU, a uzela je u zajam veliki novac od 250 miliona evra od Evropske unije, koji je bio uslovljen reformama – objašnjava Aćimović.

Naime, nakon nekoliko mjeseci vaganja, početkom godine je sporazum o pomoći EU od 250 miliona evra konačno ušao u proces ratifikacije nakon kojeg sredstva postaju operativna. Budući da je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima sa EU, glavna namjena ove mikrofinansijske pomoći je bila ublažavanje posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa kovid-19.

Da kriza nije ublažena najbolje svjedoči krivična prijava razočaranih građana BiH nedavno podnesena protiv nadležnih.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Novi ruski udar na EU, uslijedio i odgovor

M.

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Ostavite komentar