Brisel i zvanično: Ulaskom u EU Srbija da izađe iz EAEU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brisel i zvanično: Ulaskom u EU Srbija da izađe iz EAEU

Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica EU.

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da će na dan ulaska u EU Srbija morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kocijančičeva je, početkom nedelje, u izjavi za Tanjug objasnila da EU “pažljivo prati” situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.

Dodala je i da je EU u stalnom “političkom i trgovinskom dijalogu” sa srpskim vlastima.

“Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijama pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma”, naglasila je Kocijančičeva.

Objasnila i da u pitanju nije nikakav “novi uslov” već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 odsto ukupne trgovine uz “zadovoljavajući rast i dinamiku”.

“Trgovina sa Rusijom iznosi manje od deset odsto ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih”, navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 milion ljudi.

Danas objavljeno

Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmijeni istoriju

M.

Tramp: SAD se truju najezdom ilegalnih migranata

M.

Opljačkan i mučen albanski biznismen

M.

Ostavite komentar