Brisel blokiran zbog nacionalnog štrajka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel blokiran zbog nacionalnog štrajka

Zbog današnjeg ”nacionalnog štrajka”, briselski aerodrom otkazao je 232 leta sa polaskom sa belgijskog nacionalnog aerodroma, a u velikoj meri blokirani su i javni prevoz u Briselu, mnoge škole nisu otvorile vrata za učenike, a u štrajku su i gradske službe i službe obezbeđenja.

U okviru sindikalne manifestacije, u Briselu se danas očekuje između 50.000 i 100.000 hiljada ljudi koji će izaći na ulice u znak protesta zbog kontinuiranih porasta troškova života, koji su ”ekplodirali” od početka rata u Ukrajini.

Briselski aerodrom najvio je da će danas iz ”bezbednosnih razloga” otkazati sve polazne letove, dok će u funkciji biti svaki četvrti dolazni let i kargo saobraćaj.

Demonstracije će u velikoj meri poremetiti saobraćaj u Briselu i okolini, kako zbog štrajka zaposlenih tako i zbog blokada tramvajskih i autobuskih ruta, a od četiri metro linije, u gradu je u funkciji samo jedna.

U narednim danima očekuje se da se štrajkovi radnika nastave širom zemlje, a od 23 .do 26. juna najvaljen je štrajk kabinskog osoblja Brisel erlajnsa, što će se dalje odraziti na probleme u aviosaobraćaju.

U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim gubitkom kupovne moći građana.

Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u EU u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski prilagođavaju rastućim troškovima života kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Naučnici objavili: Ove zemlje imaju najveće šanse da prežive nuklearni rat

M.

Opet burno na Krimu: “Demontirali smo ih”

M.

U Doboju zaplijenjena 73 kilograma kokaina

M.

Ostavite komentar