Brisel: Ako želite rusku vakcinu, kupite je sami - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brisel: Ako želite rusku vakcinu, kupite je sami

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u ovoj fazi nije deo strategije vakcinacije Evropske unije, ali članice EU moći će da je kupe samostalno ukoliko je odobri regulator, rekao je predstavnik Evropske komisije na brifingu u Briselu.

„’Da li će ‘Sputnjik Ve’ biti deo strategije vakcinacije ili neće – o tome države-članice EU i Evropska komisija uvek mogu razgovarati“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, jedan od kriterijuma prilikom izbora vakcine za centralizovanu kupovinu u EU je postojanje proizvodnih pogona na teritoriji EU, što treba da olakša Evropljanima pristup vakcini i da svede na minimum rizike od prekida isporuka.

Trenutno su na tržištu EU odobrene vakcine kompanije „Fajzer/Biontek“, „Moderna“ i „Astra zeneka“. Evropska komisija je takođe sklopila ugovor sa kompanijama „Džonson i Džonson“, „Sanofi GSK“, „Kjurvak“ o isporuci vakcina EU.

Prethodno je saopšteno da je Ruski fond za direktne investicije podneo zahtev za registraciju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji 29. januara i postoji potvrda da je Brisel primio zahtev. Ističe se da od Evropske agencije za lekove zavisi kojom brzinom će zahtev biti odobren.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar