"Brine pojava novih žarišta, imaćemo novoobolele tokom celog juna" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Brine pojava novih žarišta, imaćemo novoobolele tokom celog juna”

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović rekao je da se nazire kraj epidemije i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja

Kada će biti kraj, prema njegovim rečima, suviše je rano da se kaže. “Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže”, naveo je doktor Stevanović.

Doktor Goran Stevanović rekao je da se epidemija koronavirusa ne gasi, već smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.

“Krajem prošle nedelje je bilo do 50-ak pregleda za noć, noćas je pregledan 81 pacijent. Epidemija se ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje”, naveo je Stevanović za Javni servis.

Sa druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.

U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.

“Može se očekivati ponovni porast broja obolelih ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih”, ukazao je doktor Stevanović.

Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

Kako je kazao, prenosi Tanjug, brine pojava novih žarišta kao što je Leskovac.

“Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže”, naveo je doktor Stevanović.

Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti, suviše je rano da se kaže.

“Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će se popuštanje mera ali i naše ponašanje odraziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana”, rekao je Stevanović. Samo jedan pacijent na Infektivnoj klinici je na respiratoru

Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru.

Ono što se ponovo dešava jesu oscilacije u broju pregleda, kaže doktor Stevanović i dodaje da je krajem prošle nedelje bilo njih pedesetak, a noćas 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.

Srbija je ušla u 10. nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto.

B92

Danas objavljeno

Srbija donirala Mostaru briseve za testiranje na virus

M.

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Čerkez: Od marta do maja moguće popuštanje epidemioloških mjera

M.

Ostavite komentar