11. Septembra 2021.

Brensone, imamo problem: Virdžin Galaktiku zabranjeno da leti u svemir

Big Portal

“Svemirski brod ‘SpaceShipTwo’ kompanije Virdžin Galaktik neće moći da leti dok FAA ne odobri izveštaj o istrazi ili navede da problemi povezani sa incidentom ne utiču na javnu sigurnost”, navodi se u izjavi. 


Istraga se vodi o odstupanju od putanje tokom pomenutog leta u julu koji je bio pomno medijski popraćen i koji je trebalo da obeleži ulazak kompanije u doba svemirskog turizma.

“‘SpaceShipTwo’ je odstupio od putanje koju je odobrila kontrola vazdušnog prometa, u povratku prema ‘Spaceport America'”, svemirskoj bazi koju kompanija koristi u pustinji Novog Meksika, navodi se u saopštenju.

U sredu je list “Njujorker” objavio članak u kome piše da su u kokpitu broda tokom leta bila upaljena sigurnosna upozorenja, koja upozoravaju na težak problem koji je mogao da dovede do smrtonosnog ishoda. Problem putanje mogao je da ugrozi fazu povratka na Zemlju, navodi taj list.

U saopštenju pre objave FAA, “Virdžin Galaktik” je oštro osporio zaključke tog članka. “Kada se brod našao na udaru vetrova na velikim nadmorskim visinama, to mu je promenilo putanju, a piloti i posada pratili su putanju kako bi ostali u sklopu parametara misije”, precizirala je kompanija. “Naši piloti su prikladno odgovorili na promenjene uslove leta”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare