Bregzit uništio evropski san - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bregzit uništio evropski san

Velika Britanija je udarila na evropski san i “meku silu” EU izlaskom iz njenog sastava, čime je stvorila opasan presedan, izjavio je novinarima šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

  • Ovo je nesumnjivo udarac na evropski san i “meku silu” EU, iako vječito subvencionirane postsovjetske država ne razmišljaju ni o izlasku iz udobnog saveza, gdje za njih sve rješavaju “starija braća” u Briselu. Ipak, presedan je napravljen i on je opasan – rekao je Kosačov.

On je naglasio da je evropski projekat predstavljen kao savez slobodnih i nezavisnih država, nekakva ekumena za svaku evropsku državu.

  • Izvjesni “kraj istorije”, čiji cilj je poželjan za svaki narod koji se može postići samo beskonačnim ispitima, reformama i ispunjavanjem drugih potpisanih “nadljudskih” zahtijeva iz Brisela. U svakom slučaju, u tome je i bila meka sila EU sa svim oštrim posljedicama: to je bio povod da se događaju državni udari, ubijaju ljudi, briše informacioni i politički prostor, svađaju se sa vijekovnim partnerima i slamaju ekonomiju – naglasio je senator.

Prema njegovim riječima, za jedan sat je sve dovedeno u sumnju.

  • Ako je raniji ulazak u EU smatran ispunjenjem “viševjekovnih težnji” naroda za nezavisnošću (apsurd u koji su ljudi vjerovali i u EU), Britanija je jednim udarcem srušila tu tezu. Ili EU ili nezavisnost, čitaj – suverenitet i pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini i koliko treba da bude kriv krastavac – to je Bregzit – smatra šef međunarodnog komiteta Savjeta Federacije.

Za same Britance, kako navodi Kosačov, važan rezultat ovog događaja je osjećaj nezavisnosti od bilo čijeg diktata. Ipak, osim psihološkog efekta poslanik je ukazao i na direktne gubitke EU – od brojnosti (66 miliona građana) do ekonomskih – odlazi važan “donator” i 15 odsto ukupnog BDP.

  • Odmah će biti i promjene – Britanci će izaći iz svih struktura EU, nestaće zastave, Evropski parlament će napustiti 73 poslanika, uključujući 29 poslanika iz partije Bregzit – konstatovao je senator.

Bilateralne veze Rusije i Velike Britanije se nakon Bregzita mogu pokvariti, ali nije isključeno da u budućnosti oni mogu biti i bolji, nego sa SAD ili EU, izjavio je Kosačov.

Velika Britanija je sinoć zvanično izašla iz EU.

Danas objavljeno

“Hvala na sankcijama”

M.

Patrijarh Porfirije stiže u Banjaluku

M.

Izglasano: Kriv

M.

Ostavite komentar