"Bregzit bez sporazuma može da dovede do ponovnog ujedinjenja Irske" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Bregzit bez sporazuma može da dovede do ponovnog ujedinjenja Irske”

Bregzit bez sporazuma Londona i EU mogao bi da dovede do ponovnog ujedinjenja Severne Irske i naškodi Velikoj Britaniji, izjavio je irski premijer Leo Varadkar.

Bregzit bez sporazuma Londona i EU mogao bi da dovede do ponovnog ujedinjenja Severne Irske i naškodi Velikoj Britaniji, izjavio je irski premijer Leo Varadkar.

“Jedna od stvari koja bi zaista mogla da zaboli (u Velikoj Britaniji), paradoksalno, bio bi težak Bregzit, ali i za Severnu Irsku i za Škotsku”, rekao je Varadkar u petak na konferenciji za novinare na letnjem univerzitetu u okrugu Donegal.

“To je problem s kojim će se suočiti”, rekao je on, a prenosio je u subotu nekoliko medija, uključujući i dnevnik “Ajriš independent”.

Novi britanski premijer Boris Džonson zahteva novi sporazum o razvodu od Evropske unije, uključujući “ukidanje” irske “sigurnosne mreže”, i taj njegov zahtev je odmah proglašen “neprihvatljivim”, kako je rekao pregovarač EU Mišele Barnije.

“Sigurnosna mreža”, po Varadkaru, ima za cilj da spreči povratak granične kontrole između britanske pokrajine Severne Irske i njenog suseda, Republike Irske, članice EU, posle Bregzita.

“Ljudi koji bi se mogli opisati kao umereni nacionalisti ili umereni katolici, koji su manje-više zadovoljni statusom kvo, videće prednosti u jedinstvenoj Irskoj”, rekao je Varadkar.

“I sve više i više ćete videti liberalne protestante, liberalne unioniste kako počinju da se pitaju gde se najviše osećaju kod kuće”, rekao je on. “Da li u nacionalističkoj Velikoj Britaniji koja govori o eventualnom ponovnom uspostavljanju smrtne kazne i takvih stvari, ili u zajedničkoj evropskoj kući i Irskoj?”.

Irski ministar spolnih poslova Sajmon Kovenej je u petak u Belfastu ;optužio Džonsona da “namerno” Veliku Britaniju “dodi u čeoni sudar” sa EU.

Godine 1988. potpisivanjem sporazuma “Veliki petak” okončane su tri decenije “previranja” u Severnoj Irskoj, kako je zvanično nazvano smrotnosno nasilje između nacionalističkih (katoličkih) republikanaca – pristalica irskog ujedinjenja, i lojalnih unionista (protestanata) – zagovornika vernosti britanskoj kruni.

Irska strahuje da bi se u slučaju izlaska Velike Britanije bez sporazuma sa EU ponovo uspostavila kopnena granica i kontrola između Severne Irske i Republike Irske što bi moglo izazvati ponovno izbijanje nasilja.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

U talasu protesta u Iranu poginula 41 osoba

V.R.

Poruka Belorusije: Kriv je Zapad

V.R.

Na Kubi referendum o legalizaciji istopolnih brakova

V.R.

Ostavite komentar