Brčaku pravosnažno sedam godina zatvora za ubistvo zbog svađe u saobraćaju - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Brčaku pravosnažno sedam godina zatvora za ubistvo zbog svađe u saobraćaju

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH pravosnažno je osudio Dušana Ilića (21) iz Brčkog na sedam godina zatvora i tako mu povećao kaznu za ubistvo Slavena Marčete.

Apelacioni sud, prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni i usvojivši prijedlog ovog tužilaštva za izricanje strože kazne Iliću te izmijenio prvostepenu presudu kojom mu je prethodno bila izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

“Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ilić 16. maja 2020, oko 21.20 sati u ulici Bijeljinska bb, automobilom kojim je upravljao, lišio života Slavena Marčetu. Nakon što je Marčeta zbog nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, Ilić je naglo startao automobil Audi VI kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

On je zatim prešao pneumatikom preko nogu oštećenog, nakon čega se dao u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo.

U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ilića za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrekavši mu, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

“Uzevši u obzir raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela protiv života i tijela, Tužilaštvo je podnijelo žalbu Apelacionom sudu Distrikta. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, Apelacioni sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Dušana Ilića na sedam godina zatvora”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar