Brazilski naučnici: Otrov jedne od najotrovnijih zmija možda lijek za koronu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Brazilski naučnici: Otrov jedne od najotrovnijih zmija možda lijek za koronu

Brazilski naučnici otkrili su da je molekul iz otrova zmije jararacussu, endemske južnoameričke buhačice, smanjila reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema leku u borbi protiv koronavirusa.

Studija objavljena u naučnom časopisu Molecules pokazala je da je molekul koji proizvodi jararacussu, jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija, za 75 posto smanjila sposobnost virusa da se umnoži u ćelijama majmuna.

“Uspeli smo da pokažemo da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa”, rekao je Rafael Gvido, profesor sa Univerziteta Sao Paulo i autor studije.

Molekul je peptid ili lanac aminokiselina koji može da se poveže s enzimom koronavirusa PLPro, koji je ključan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama.

Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizovati u laboratoriju, rekao je Gvido u intervjuu, pa nije potrebno hvatanje zmija ili njihov uzgoj.

“Oprezni smo zbog ljudi koji bi mogli ići u lov na jararacussu po Brazilu, misleći da će spasiti svet (…) To nije to!” rekao je Đuzepe Puorto, herpetolog koji vodi biološku kolekciju na Institutu Butantan u Sao Paulu.

“Otrov neće sam po sebi izlečiti koronavirus”, rekao je Puorto.

Naulnici će u idućem koraku proceniti efikasnost različitih doza molekula i otkriti da li je uopšte u stanju da spreči virus da uđe u ćelije, saopštio je Državni univerzitet Sao Paulo (Unesp), koji je bilo uključen u istraživanje.

Nadaju se da će testirati tu supstancu u ljudskim ćelijama, ali nisu naveli vremenski okvir.

Jararacussu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, duga do dva metra. Živi u obalnoj Atlantskoj šumi, a može se pronaći i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.

Danas objavljeno

Napitak koji “blokira” viruse i jača imunitet, uzima se 2 puta nedeljno, po jedna čaša

Vanja A

Koja hrana je najbolji afrodizijak?

Vanja A

Kako prepoznati čisto maslinovo ulje

Vanja A

Ostavite komentar