Brazilski list: Dok Evropljani vode bitku za vakcine, u Srbiji biraju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Brazilski list: Dok Evropljani vode bitku za vakcine, u Srbiji biraju

I brazilski list Folha de Sao Paulo pisao je o vakcinaciji u Srbiji navodeći da se Srbija istakla kampanjom imunizacije protiv korona virusa, na kontinentu na kojem se, kako kaže, brojne zemlje bore sa nabavkom vakcina.

Ovaj najugledniji i najuticajniji dnevni list piše da je Srbija uspjela da obezbijedi dovoljno vakcina pet različitih proizvođača za svojih sedam miliona stanovnika, iako spada u zemlje sa manjim ekonomijama.

Kako se navodi, dok Evropljani vode bitku kako da obezbijede dovoljan broj vakcina, građani Srbije mogu da biraju između pet različitih i objašnjava da je do toga došlo zahvaljujući odluci predjsednika Aleksandra Vučića da se ne oslanja na jednog dobavljača i da kupi vakcine evropskog, američkog, ruskog i kineskog proizvođača.

Međutim, dodaje se, uprkos obilju vakcina, kod dijela građana i dalje je prisutan skepticizam prema njima, najvjerovatnije zbog teorija zavjere da je virus vještački razvijen u kineskoj laboratoriji ili da se vakcinama ubrizgavaju čipovi za praćenje ljudi.

Sa druge strane, dok su građani Srbije skeptični prema vakcinama, hiljade stranaca dolazi u zemlju kako bi se vakcinisali.

Budući da za strance ne postoje prepreke za vakcinaciju, a budući da i sam obrazac predviđa ne srpske državljane i nerezidente, stanovnici susjednih i drugih evropskih zemalja dolaze u Beograd da se vakcinišu.

Ovo nije prvi put da je list pisao o vakcinaciji u Srbiji – početkom nedjelje objavio je članak o Srbiji kao povoljnoj turističkoj destinaciji gde se mogu vakcinisati stranci.

U tekstu je kao ilustracija naveden primjer državljanke Srbije koja živi u Brazilu, a koja je zbog veoma loše sanitarne situacije u Brazilu, odlučila da otputuje u Srbiju gdje su se, kako navodi, vakcinisali i ona i njen suprug državljanin Brazila.

Osim ovog lista, o Srbiji pisala je i nacionalna brazilska agencija EFE Brazil, koja je navela da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela proizvodnju ruske vakcine.

Agencija je ukazala na pojačani interes građana Srbije za vakcinaciju tom vakcinom, kao i na očekivanje vlade da će proizvodnja Sputnik-V u Srbiji doprineti ubrzanju procesa vakcinacije, kao i kasnijem izvozu vakcine.

TANJUG

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar