10. Februara 2022.

Brazil i nacisti: Voditelj podkasta dobio otkaz jer je pozivao da se osnuje nacistička partija

Big Portal

Popularni voditelj podkasta dobio je otkaz jer je u programu izjavio da bi Brazil trebalo da ima sopstvenu nacističku partiju.

Bruno Ajub, čiji je podkast jedan od najslušanijih u Brazilu, izvinio se kasnije zbog tih komentara, navodeći da je bio “veoma pijan” tokom emisije.

Brazilski državni tužilac pokrenuo je istragu povodom sumnje da je voditelj “opravdavao nacizam”.

Pod istragom je i poslanik koji je učestvovao u podkastu.

Bruno Ajub, 31-godišnjak poznatiji kao Monark, sporne komentare je izrekao u ponedeljak tokom emitovanja Flou podkasta koji ima 3,6 miliona pretplatnika na Jutjubu.

Tokom diskusije o slobodi izražavanja sa dvoje članova Kongresa, Ajub je rekao da “radikalna levica ima mnogo više prostora od radikalne desnice”

“Obe treba da dobiju prostor. Luđi sam nego svi vi, smatram da nacisti treba da imaju nacističku partiju, koju zakon prepoznaje”, rekao je.

“Ako neko želi da bude protiv Jevreja, mislim da ima pravo na to”, dodao je.

Kongresmenka Tabata Amarala suprotstavila se tome, navodeći da se sloboda izražavanja završava tako gde se rizikuje nečiji život.

“Nacizam je protiv jevrejske populacije i predtstavlja rizik za čitavo stanovništvo”, rekla je Amaral, iz brazilske partije socijalista.

Ali Kim Kataguri, iz centrističkog Podemosa, izjavio je da je Nemačka pogrešila jer je kriminalizovala nacističku partiju.

‘Nije sloboda izražavanja’

Iz tužilaštva su poručili da istraga obuhvata i izjave Katagurija, kao i Ajuba.

Kataguri je u saopštenju poručio da su njegova zapažanja suštinski bila “potpuno antinacistička” i da će sarađivati sa istražnim organima.

Podkast je izazvao buru reakcija u Brazilu.

Heiko Toms, nemački ambasador, napisao je na Tviteru “odbrana nacizma nije sloboda izražavanja”.

“Oni koji brane nacizam ne poštuju sećanje na žrtve i preživele tog režima i ignorišu užase koje je prouzrokovao”.

Brazilska izraelska konfederacija, centralna organizacija koja zastupa jevrejsku zajednicu, saopštila je da su “govor mržnje i odbrana govora mržnje imali katastrofalne poslednice na čovečanstvo, a da je nacizam najveći dokaz toga u istoriji”.

Studio Flou, producentska kuća Ajubovog podkasta, saopštila je da su uklonili epizodu sa svih platformi i da se izvinjavaju jevrejskoj zajednici.

Antropološkinja Adriana Dijas smatra da je broj neonacističkih ćelija u Brazilu porastao sa 75 na 530 u periodu od 2015. do 2021.

Broj istraga koje su pokrenute zbog pravdanja nacizma takođe je u porastu – federalna policija beleži rast od 900 odsto između 2011. i 2020.

Možda će vas zanimati i ova pričahttps://www.b92.net/embed/bbc.php?nav_id=1647257&part=1Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare