11. Decembra 2019.

Bramerc: Na Balkanu negiraju zločine i veličaju ratne zločince

Big Portal

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, Bramerc je rekao da se dubina tog problema može videti kroz akcije političara.

“Oni ne traže glasove obećavajući pomirenje ili gradeći mostove ka drugim zajednicama. Umesto toga, političari veruju da dobijaju izbore negiranjem zločina i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističke istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove komemoracijama, umesto osudama, ratnim zločincima”, tvrdi Bramerc.

On je to rekao govoreći o tome koliki je napredak postignut u pokušaju da se ostvari veća pravda za žrtve u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije. Bramerc je ocenio da još mnogo toga treba da bude urađeno pošto, kako je naglasio, vlasti u Ruandi i dalje tragaju za više od 500 begunaca, dok u zemljama bivše Jugoslavije nacionalni sudovi treba da procesuiraju još hiljade slučajeva.

Bramerc je, takođe, informisao SB UN o aktuelnim postupcima, koji su pod nadležnošću Mehanizma, odnosno u vezi sa žalbenim postupkom u slučaju Ratka Mladića, ponovnim suđenjem Stanišiću i Simatoviću, kao i u vezi sa postupcima u slučajevima koji se vode zbog genocida u Ruandi.

Ministarstvo pravde je ranije najavilo da će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti biti predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, u okviru kojeg je razmatrana i saradnja Srbije sa ovim međunarodnim sudom.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare