„Božiji čovek“, film o Svetom Nektariju, stigao u banjalučke bioskope - BIGportal.ba
Banja Luka Ex Yu

„Božiji čovek“, film o Svetom Nektariju, stigao u banjalučke bioskope

Nakon premijere na Moskovskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu publike, i uspešnog prikazivanja u Grčkoj, film „Božiji čovek“ rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović stigao je i u naše bioskope. Biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom snimljena je u američko-grčkoj koprodukciji.

Nesvakidašnja tema na filmu – priča o svecu. U 109 minuta, filmskim jezikom oslikan je život jednog od najvećih grčkih svetaca Nektarija Eginskog, praćen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crke i Aleksandrijske patrijaršije.

Priča je koncentrisana oko zavera i sukoba koje su drugi pleli oko jednog svetog života.

„Pošto je napravljen na jednom jako humanom i ljudskom nivou, ja sam se fokusirala na njegovu priču, priču jednog čoveka koji je mnogo stradao, koji se mnogo mučio, koji je stradao pravde radi. To je nešto što svi možemo da razumemo na ličnom nivou i čak mislim da ljudi koji nisu u veri, da je za njih ovaj film mnogo više nego za one koji su u veri“, objašnjava rediteljka Jelena Popović.

Asketu, sveštenika običnog naroda čija je poniznost i popularnost iritirala jedan krug sveštenstva, čudotvorca Svetog Nektarija, sa velikom iskrenošću oživeo je grčki glumac Aris Servetalis.

Božijem čoveku igra i ruska zvezda Aleksandar Petrov, ali i kontroverzna holivudska zvezda Miki Rurk u ulozi paralizovanog grčkog seljaka nad kojim Sveti Nektarije čini poslednje čudo.

„Snimao sam već jedan verski film sa italijanskom rediteljkom Lilijanom Kavani. Volim filmove koji su o svecima. Kada sam upoznao Jelenu i pogledao je u oči, odmah smo se razumeli bez mnogo reči. Znao sam šta želi i ona je znala šta ja želim i to mi je i dala. Moj lik uspeva da prohoda. Ćup sa zlatom je to što ponovo može da ustane. To je čudo“, istakao je Miki Rurk.

Sveti Nektarije je bio „Božiji čovek“ o čemu pripoveda film Jelene Popović. Iako je tokom njegovog nastajanja bilo mnogo prepreka, našao je svoj put do gledalaca širom sveta.

Danas objavljeno

Ana Stanić je objavila maksi singl: Moja Nova godina!

V.R.

Sale se oglasio posle priče da se razvodi zbog Šerifovićke

V.R.

Ana Bekuta se povlači iz Zvezda Granda: Evo ko bi mogao da je zamijeni?

V.R.

Ostavite komentar