Božićni post u ponedeljak, cijene ribe nikad veće - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Božićni post u ponedeljak, cijene ribe nikad veće

Božićni post počinje u ponedjeljak, a oni koji planiraju da se uzdrže od mrsne hrane tokom tih 40 dana moraće da dublje posegnu u džep nego lani, jer su cijene ribe i povrća odletjele u nebo.

Domaćini će osim ulja morati izdvojiti više novca i za krompir, pasulj, kupus, banane, jabuke i brojne druge proizvode, a to potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku RS.

  • Prosječna cijena kilograma pasulja u oktobru ove godine iznosila je 5,86 KM, a u istom mjesecu lani 5,16 KM.

Krompir je poskupio na 1,38 sa prošlogodišnjih 1,15 maraka, dok je svježi krastavac 3,18 a lani je bio 2,02 – pokazuju podaci Zavoda.

Statističari su izračunali i da je u oktobru za litar jestivog ulja bilo potrebno izdvojiti u prosjeku 4,46 maraka, a lani za 1,39 manje.

Poskupljenje nije zaobišlo ni banane, čija je cijena lani bila 2,08 a sada 3,07 maraka, kao ni suve šljive, koje su skuplje za 2,85 KM po kilogramu.

Ove godine je i riba, bez koje se post ne može zamisliti, nikad skuplja.

U ribarnicama kažu da cijene diktiraju dobavljači te da ne znaju da li će one još ići rasti, ali se kriza kod građana svakako osjeti.

  • Cijena šarana po kilogramu je 12 KM, tolstolobika devet, očišćene pastrmke 12 KM, potočne očišćene 16 KM, dok je file crvene pastrmke 20 KM – kazali su u banjalučkoj ribarnici “Peco fiš”, dodajući da je najveća potražnja za običnom pastrmkom i oslićem, koji košta sedam maraka po kilogramu.

Da su cijene ribe više nego lani potvrdili su i u “Našoj ribarnici” iz Teslića.

  • Jadan narod uzima samo onoliko ribe koliko mora. Najviše se prodaju oslić i šaran, jer se građani pripremaju za slavu – rekli su u ovoj ribarnici, dodajući da se kupci konstantno žale zbog cijena, jer je, priznaju, zaista skupo.

I voćari i povrtari tvrde da su otkupne cijene njihovih proizvoda izuzetno niske i nedovoljne da pokriju troškove proizvodnje, dok sa druge strane cijene u maloprodaji ruše rekorde, jer trgovci formiraju cjenovnike s ciljem što veće zarade.

(Glas Srpske Foto: Agencije)

Danas objavljeno

Otmica u Novom Sadu – pronađen kidnapovani mladić, uhapšena četvorica osumnjičenih

Vanja A

Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima

Vanja A

Otpušten radnik Granične policije BiH

Vanja A

Ostavite komentar