Boston Dynamics roboti u policijskim redovima - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Boston Dynamics roboti u policijskim redovima

Državna policija u Masačusetsu testira načine na koje bi mogla da koristi četvoronožne Boston Dynamics robote poznatije pod imenom Spot, a testovi se obavljaju u tišini, te nisu privukli veliku pažnju javnosti.

Iako roboti još uvek nisu naoružani otkrivena dokumentacija ukazuje na potencijalnu budućnost RoboCop kulture, u okviru koje bi umesto pravih pasa tragača ulicama i opasnim područjima patrolirale robotske jedinice.

U izveštajima se navodi da se roboti u policijskim redovima nalaze od aprila 2019. godine, i da su bili umešani u bar dva policijska incidenta, ali nije jasno na koji način, budući da nema detalja o incidentima. Nije poznato ni do koje mere su roboti bili autonomni, ali se pretpostavlja da su još uvek pod ljudskom kontrolom. Robotski pomoćnici bi u budućnosti mogli da reaguju u opasnim situacijama, i tako zaštite svoje ljudske kolege.

Policija u Masačusetsu je trenutno jedina koja koristi Boston Dynamics robote u bezbednosne svrhe, a iz kompanije očekuju da se u narednih 5 do 10 godina roboti nađu na ozbiljnijim pozicijama, te da budu prvi koji će odgovarati na hitne pozive, a kako bi proverili koliko je teren bezbedan za ljudske policajce. Roboti bi pored toga mogli da budu zaduženi za proveravanje sumnjivih paketa, detekciju otrovnih gasova u kriznim situacijama, te druge opasne situacije, što bi trebalo da utiče na smanjenje broja smrtnih slučajeva u policijskim redovima.

Izvor: Gizmodo/PCPress

Danas objavljeno

Novi udar na Facebook: “Bitnije im je da zarade novac”

Vanja A

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

Ostavite komentar