Bosna, priroda i geologija: Koje tajne kriju kamene kugle nadomak Banjaluke - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Bosna, priroda i geologija: Koje tajne kriju kamene kugle nadomak Banjaluke

Najveća kugla se nalazi u mestu Slatina, a o njenom poreklu i navodnim lekovitim svojstvima meštani već godinama ispredaju različite priče.

Priče o poreklu i navodnim magijskim svojstvima kamenih kugli iz mesta Slatina, nedaleko od Banjaluke, stigle su i van granica Bosne i Hercegovine.

Neki veruju da je najveća od ovih stena loptastog oblika dospela u slatinsku šumu zaslugom Marka Kraljevića, srednjovekovnog srpskog junaka, i njegovog konja Šarca, dok drugi kažu da je kugla pomogla ženama koje su želele da zatrudne.

Za nekoliko manjih, koje su meštani pronašli u zemlji, veruje se da su u ovaj deo Republike Srpske dospele “sa neba”.

Kugle u Slatini i obližnjim mestima razlikuju se po poreklu, jedne su magmatske stene, druge su nastale taloženjem peska, a zajedničko im je da su stvorene na dnu okeana, koji je na ovom prostoru nastao pre 150 miliona godina, objašnjava geolog Aleksej Milošević sa Rudarskog fakulteta u Banjaluci.

Još uvek nije poznato iz kog perioda potiču i kako su tačno dospele u ove krajeve, što je mnoge turiste iz Bosne i Hercegovine i inostranstva nagnalo da posete Slatinu i vide ove misteriozne pojave nesvakidašnjeg oblika.


Pripremio: Grujica Andric

Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Ova frizura skida godine u trenu, lako se održava, a kosu čini bujnijom

Vanja A

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana

V.R.

Dajana se nabacivala Čarlsu dok je on ljubio njenu sestru? “Bila je cijela po njemu, kao osip”

V.R.

Ostavite komentar